Is Spotify goed voor het milieu? Is muziek streamen beter dan cd’s kopen?

De wereld wordt steeds meer duurzaam. Gelukkig! We rijden elektrisch, we scheiden ons afval en wie weet eten we minder vlees of helemaal geen vlees meer. Maar is alles wat we doen steeds duurzamer geworden? We kijken in deze blog naar hoe goed Spotify is voor het milieu. En of daarmee dus muziek streamen beter is dan cd’s kopen. En, eerlijk is eerlijk, er kwam een verrassend antwoord uit. Lees je mee?

Dat grote bedrijven zoals Google en Apple niet direct de meest duurzame bedrijven zijn, weten we ondertussen misschien ook al wel een beetje. En wie duurzaam wil leven moet ook eens internetproviders vergelijken. Want waar veel geld binnenkomt, is de vraag ook waar ze hun geld in investeren. Hetzelfde geldt voor provider vergelijken. Maar we maken ook massaal meer gebruik van streamdiensten, zoals Netflix en Spotity. Hierdoor is de markt van DVD’s en CD’s flink gedaald. En is dat nou een positief iets?

CO2-uitstoot en muziekluisteren

Het antwoord is zowel ja als nee. Als we kijken naar het streamen van muziek, lezen we dat de CO2-uitstoot flink is verhoogd. En hoe komt dat? Simpel gezegd komt het hierdoor. Wanneer we muziek luisteren op ons telefoon of op een radio, dan heb je daar elektriciteit voor nodig. En vandaag de dag is de elektriciteit die we gebruiken nog niet zo groen als we willen. Zo kan de elektriciteit groen zijn opgewekt, maar het kan ook komen door olie of aardgas. Niet zulke groene opties. Nu zijn we natuurlijk door de jaren heen sowieso veel meer elektriciteit gaan gebruiken. Dus het luisteren van muziek door middel van je telefoon of een muziekspeler vraagt meer stroom dan een ouderwetse platenspeler of een cd-speler. Maar is het dan allemaal slecht dat we muziek en video’s streamen? Nee, er is gelukkig ook goed nieuws.

Je denkt waarschijnlijk: kom maar op met het goede nieuws! Doordat we nu massaal Spotify en Netflix gebruiken om muziek te luisteren en films te kijken, is de hoeveelheid plastic dat we hiervoor gebruikten gedaald. Dvd’s, cd’s en videobanden bestaan natuurlijk uit bepaalde grondstoffen. Plastic, ijzer en metalen. Op dit gebied wordt de natuur minder belast. En dat is dus zeker goed nieuws.

 

Plastic vs. Elektriciteitsverbruik

Maar wat weegt er meer op. Minder plastic of minder elektriciteitsverbruik. Wie op zoek is naar een milieuvriendelijk alternatief zou kunnen overstappen op cd’s. Maar het hangt vooral af hoe vaak je iets luistert. Draai je een cd helemaal grijs? Dan kan het duurzamer zijn. Verzamel je vooral veel cd’s zonder ze te beluisteren? En zet je dan alsnog Spotify aan? Dan schieten we niet zoveel op. Het meest duurzaam zou zijn, dat de elektriciteit die je gebruikt 100% groen is. Maar voordat we dat punt bereiken, moet er nog wel een hoop veranderen. Op dit moment is een groot gedeelte van de stroom die we opwekken nog niet groen.

Of we doen het meer zoals Apple: je betaalt voor een nummer of een compleet album. Hierdoor blijft de hoeveelheid energie die je verbruikt wat meer beperkt. In tegenstelling tot het oneindig streamen op Spotify.