3 vlotte tips voor de woonkamer die toe is aan een opfrisser

Het is een ontzettend bekend fenomeen: Voor het eerst in lange tijd ga je weer eens langs bij een familielid, een oude vriend of die ene collega die je al een poosje niet hebt gezien. Je komt het huis binnen en het eerste wat je opvalt is dat de woonkamer vrijwel identiek is aan wat je de laatste keer zag. De bewoners zelf hebben daar wellicht geen argwaan van, of verklagen zich juist over het feit dat er steeds geen tijd is om de ruimte eens goed onder handen te nemen.

Natuurlijk is dit niet erg, de woonkamer is immers de ruimte die vrijwel altijd in gebruik is. Hierdoor heb je gewoonweg minder snel de kans om echt grote veranderingen door te voeren, zonder dat dit het gemak beïnvloed. Echter zijn er genoeg mogelijkheden om de woonkamer een opknapbeurt te geven zonder dat je ingrijpend te werk hoeft te gaan. Aan de hand van de tips in deze blog kun je namelijk binnen mum van tijd kleine veranderingen doorvoeren die de complete woonkamer transformeren:

Met de juiste accessoires kom je al ver

Zoals de kop van deze tip al doet vermoeden, voegen accessoires ontzettend veel toe aan het bestaande interieur. Dit kun je natuurlijk ontzettend breed trekken, aangezien er een groot aanbod is van verschillende leuke kleinigheden.

Zo maakt menig huishouden gebruik van verschillende stukken om de kamer te vullen, zoals beeldjes, boeken, foto’s of planten. Tevens speelt het gordijn of ander schemer materiaal ook een belangrijke rol tegen de tijd dat de zon onder is. Dit geldt eveneens voor dekens en kussens voor op de stoelen en banken, want een extra beetje comfort is voor iedereen wel zo fijn.

Voor een makkelijke sfeermaker kun je bijvoorbeeld kiezen voor een aantal kaarsen, wat natuurlijk nog verder kan worden uitgebreid naar geurkaarsen. Hierdoor creëer je al snel een fijnere omgeving, omdat het prettige en warme licht van de kaars de kamer veel zachter laat ogen.

De juiste mix van verlichting voegt enorm veel toe

Naast het toepassen van tal van accessoires die werken als een accent, kun je ook gebruik maken van de oneindige opties als het aankomt op verlichting. Hiervoor zijn drie verschillende vormen omtrent verlichting waar je rekening mee moet houden:

Basisverlichting
Deze term spreekt voor zich, maar dit type verlichting is cruciaal voor het opzetten van de totale beleving. Aan de hand van dit type verlichting zorg je namelijk voor het juiste volume licht bij activatie én ben je altijd gegarandeerd van een egale verdeling.

Werkverlichting
Zoals de naam doet vermoeden is dit type verlichting vooral bedoeld om plekken waar werk centraal staat te ondersteunen. Denk hierbij aan plekken als het werkblad van de keuken, het badkamermeubel in de badkamer of een bureau waar je soms net die extra uurtjes verder werkt.

Sfeerverlichting
Voor de afronding is het altijd raadzaam om ook een uitgebreide overweging te maken over welke type lampen je wilt gebruiken voor het verbeteren van de sfeer. Dit type verlichting is vaker minder sterk als basis- en werkverlichting, maar heeft tegelijkertijd ook een veel bredere functie. Met sfeerverlichting kun je elke omgeving veel dynamischer maken, vooral als je dit koppelt met de juiste meubels en accessoires.

Bij bovengenoemde categorieën heb je tal van opties. Naast de standaard lampen kun je ook gebruik maken van bijvoorbeeld inbouwspots. Deze spots zijn verkrijgbaar in tal van vormen, maten en kleuren en zijn makkelijk weg te werken in het plafond. Hierdoor heb je veel meer keuze op de manier waarop je dit type verlichting wilt gebruiken, omdat de spots breed inzetbaar zijn. Daarnaast zul je geen moeite hebben om deze spots te vinden, want er zijn tal van winkels die deze spots verkopen!

Daarnaast zijn de meeste LED spots tegenwoordig voorzien van verschillende technieken die het gebruik aangenamer maken. Een van deze technieken is het dimmen van de lamp. Hierbij wordt de stroomvoorziening dermate verminderd dat de lamp zachter gaat branden. Hiervoor zijn verschillende opties beschikbaar, zoals een LED dimmer. Door gebruik te maken van deze technieken haal je nog meer uit jouw verlichting, wat uiteindelijk alleen maar beter is.

Kleinere meubels maken een groot verschil

Dit is wellicht de tip die het zwaarste is in het oog van de uitvoering, maar kleinere meubels voegen ontzettend veel toe aan het interieur. Denk hierbij aan de bijzettafeltje, kleine fauteuils of bijvoorbeeld een voetenbankje. Deze meubels bieden meer mogelijkheden voor de invulling van jouw woonkamer, nemen aanzienlijk minder ruimte in beslag én zorgen voor een woonkamer die veel levendiger oogt.

En dat waren drie tips om gemakkelijk jouw woonkamer te voorzien van een nieuw likje verf. Hopelijk zullen deze tips je helpen met het updaten van jouw woonkamer, of heb je nu iets nieuws om te vertellen bij de koffieautomaat.