Het plaatsen van inbouwspots in jouw woning: hoe gaat dat?

Met inbouwspots kun je op een subtiele manier flink wat licht toevoegen aan je woning. Je kunt er gemakkelijk dingen mee uitlichten, en als je een dimmer plaatst, kun je perfect regelen hoeveel licht er valt. Vaak wordt gedacht dat het plaatsen van inbouwspots lastig is en door een expert gedaan moet worden, maar met onderstaand stappenplan kun je het ook prima zelf.

1. De voorbereiding

Bepaal allereerst waar je de spots wil hebben. Een goede richtlijn is een meter van de muur, en de onderlinge afstand is afhankelijk van je smaak. Vaak zie je dat daar ook ongeveer een meter voor aangehouden wordt.

Check vervolgens hoeveel spots je op één transformator kunt aansluiten. Dit bepaalt hoeveel transformatoren je nodig hebt voor jouw gewenste hoeveelheid spots. Wil je spotjes badkamer inbouwen? Zorg dan dat je spots hebt die hiervoor geschikt zijn, en controleer waar je deze kunt hangen in verband met afstand tot de natte delen.

Schakel vervolgens de stroom uit.

2. Gaten boren

Op de verpakking van de spots staat de afmeting, boor dus gaten die even groot zijn, of hooguit een paar millimeter groter. En zorg dat er voldoende ruimte is boven het plafond om de spot te plaatsen, plus voor de transformator. Vaak worden inbouwspots in een verlaagd plafond geplaatst omdat dit veel gemakkelijker is.

3. Spots aansluiten

Zorg dat er stroom aanwezig is in het plafond en dat dit bij elk gat aanwezig is. Eventueel kun je een bestaande draad hiervoor doorlussen. Check nog even een keer of de stroom echt van deze draden af is voordat je verder gaat, veiligheid voor alles! Sluit vervolgens de stroomdraden aan op het kroonsteentje van de spot. Daarna kun je de spot in het gat plaatsen. Doe dit tot alle spots geplaatst zijn.

Spots kunnen erg warm worden, en moeten deze warmte kwijt kunnen. Zorg dus dat er boven de spots voldoende ruimte is en dat de spots niet afgedekt worden, dan kan er gemakkelijk brand ontstaan!

4. Lampen erin

Dan is het tijd om de lampjes in de spots te plaatsen. Halogeen lampjes geven een mooi licht en zijn met een speciale dimmer te dimmen. Let er wel op dat je deze niet met de blote handen aanraakt. Door het vet branden ze namelijk heel makkelijk door. Sluit eventueel de dimmer aan op de schakelaar en schakel de stroom weer in.

Het kost even tijd maar zo plaats je dus zelf inbouwspots!