Kantopsluiting: wat is het en wat kan je ermee?

Kantopsluiting, ook wel afboording genoemd, is een methode om verschillende delen van de tuin van elkaar te scheiden. Je scheidt bijvoorbeeld gras, grind en plantvakken van elkaar. Hiernaast wordt het ook wel gebruikt om kleine hoogteverschillen (tot ongeveer 30 centimeter) te creëren. We vertellen je er graag nog iets meer over.

De voordelen van kantopsluiting

Door gebruik te maken van kantopsluitingen kun je dus borderraden creëren in je tuin om bijvoorbeeld een grens te maken tussen gazon en grind. Door gebruik te maken van een afboording voorkom je dat de bodembedekkers met elkaar vermengd worden. Ook creëer je met afboording hoogteverschillen, waarbij je aan beide zijden verschillende hoogtes aan bodembedekkers kan aanleggen. Dit zorgt voor diepte in de tuin en kan bijdragen aan het ontwerp van de tuin. 

Soorten afboording

Kantopsluiting bestaat in verschillende formaten en materialen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een verzinkt of cortenstaal model. Cortenstaal is roestkleurig en heeft een robuuste uitstraling. Eem verzinkte afboording heeft meer een moderne uitstraling en valt wat minder op. Naast de verschillende materialen, komt afboording ook in verschillende modellen. Zo kun je kiezen uit rechte vormen, maar ook modellen met bochten. Zo is er dus voor elke stijl wel een andere soort afboording. 

Hoe plaats je kantopsluiting?

Om kantopsluiting te plaatsen, moet je eerst bepalen waar het moet komen. Daarna graaf je een sleuf. Als je de kantopsluiting gebruikt als verhoogde border, moet minimaal 1/3 van de hoogte onder de grond zitten. Als je het gebruikt als opsluiting langs bijvoorbeeld een grindpad of gazon, moet de bovenkant gelijk zijn met het maaiveld. Na het graven van de sleuf, kies je de juiste positie voor de piketpaaltjes. Zo staat je kantopsluiting stevig tegen het geselecteerde gebied aan. Je kunt de afboording gemakkelijk aan de piketpaaltjes bevestigen. 

Het gebruik van kantopsluiting

Met een kantopsluiting kun je de borderranden breder laten lijken. Als je een hoogteverschil wilt maken, kun je de borderranden combineren met een kantopsluiting. Zowel de verzinkte, als de cortenstaal modellen zijn hiervoor geschikt. De hele afboording zorgt voor een strakke en verzorgde uitstraling van je tuin.