Privéles of groepsles?

Een van de meest gestelde vragen die we van wintersporters krijgen is: “Moet ik kiezen voor privéles of voor groepsles?”. Ondanks dat er geen eenduidig antwoord is op deze vraag, zetten we in deze blog de voor- en nadelen van beide lesvormen voor je op een rijtje.

Belangrijke factoren bij het vergelijken van privé ski- en snowboardles met groepsles zijn: prijs, leercurve, flexibiliteit en natuurlijk de behoefte nieuwe vrienden te maken in de sneeuw!

Prijs

Om te beginnen met prijs: privé ski- en snowboardles is op uurbasis zonder twijfel een stuk duurder dan groepsles. Groepslessen zijn echter veelal uitsluitend voor 5 of 6 hele ochtenden, middagen of dagen te boeken afhankelijk van of je op zondag of op maandag wilt beginnen met de cursus.

De prijs voor een week groepsles varieert van EUR 180 in kleinere Oostenrijkse dorpen tot CHF 700 (ca. EUR 630) op de duurste bestemmingen in Zwitserland, zoals Verbier.

De prijs voor privé skiles of snowboardles is natuurlijk afhankelijk van de duur van de les. In tegenstelling tot groepsles, zijn privélessen vaak te boeken vanaf een enkel uur tot een hele dag, waarbij vaak korting wordt gegeven als je meerdere aaneengesloten dagen ski- of snowboardles boekt.

De prijs van privéles loopt uiteen van EUR 50/uur op betaalbare bestemmingen zoals Châtel (Portes du Soleil) tot wel EUR 100/uur (!) per uur op mondaine locaties zoals Zermatt in Zwitserland. Kies je bijvoorbeeld voor skiles in Kirchberg, skiles in Ischgl of skiles in Zell am See dan vallen de prijzen doorgaans heel erg mee.

Om de vergelijking in prijs van privéles met groepsles te vergemakkelijken nemen we een simpel rekenvoorbeeld. Stel dat je 5 ochtenden van 3 uur privé ski- of snowboardles boekt, dan kom je in een prijsklasse van EUR 750 tot EUR 1500 naar gelang bestemming, ofwel 2x tot 4x de prijs voor 5 dagen van 3 uur groepsles per dag.

Leercurve

Als we de leercurve die je tijdens een les doormaakt als criterium hanteren, wordt duidelijk dat privéles bij lange na niet zoveel duurder is dan groepsles. Je hebt namelijk veel minder uur privéles nodig om hetzelfde resultaat te bereiken als met groepsles. Tijdens een privéles krijg je namelijk de volledige aandacht van de ski-/snowboardleraar terwijl de aandacht van een leraar in een groepsles sterk verwaterd vanwege het grotere aantal deelnemers.

Een leraar die een groepsles leidt zal niet alleen veel minder aandacht per deelnemer kunnen geven, maar zal veel generieke oefeningen geven, afgestemd op het gemiddelde niveau van de groep. Zodra je een minder hoog niveau hebt dan het groepsgemiddelde of juist een stuk beter bent dan de gemiddelde deelnemer, loop je het risico dat de techniek oefeningen die behandeld worden niet voor een optimale leercurve zorgen. Dit simpelweg omdat de oefeningen niet aansluiten op jouw instapniveau.

Daarbij speelt het aantal deelnemers van een groepsles een grote rol. Waar veel traditionele skischolen in Frankrijk en in Oostenrijk grote groepen hanteren (soms wel tot wel 12 deelnemers!), is er een tendens waarbij nieuwere skischool ketens (bijv. Evolution 2) juist kleinere groepen met maximaal 8 deelnemers bieden. We adviseren wintersporters die op zoek zijn naar groepsles dan ook altijd vooraf te informeren naar het maximaal aantal deelnemers dat de school hanteert. Het behoeft geen uitleg dat je minder zult leren in een groepsles met 12 deelnemers dan in een groepsles met 6 deelnemers.

Bij een privéles worden zowel de oefeningen als het terrein exact gekozen op basis van jouw niveau en behoeften. Of je nu op zoek bent naar een goede basistechniek, off-piste wilt skiën of je zelfvertrouwen wilt herwinnen na een ongeluk: een privé leraar kan op ieder door jouw gekozen doel de focus leggen. Dit maakt dat je nog sneller progressie zult zien na een privéles dan na een groepsles.

Ten slotte is er een cruciale factor: de leraar zelf. Hoewel we moeten oppassen te generaliseren, is het algemeen bekend dat skileraren met de hoogste diplomering (“Staatlicher” in Oostenrijk) eerder ingezet worden bij privé lessen en leraren met lagere diplomering (“Anwärter”). Dit omdat lager gediplomeerde ski- en snowboardleraren vaak alleen tijdens vakantieweken lesgeven, wat nu juist de periodes zijn waarin de groepslessen gegeven worden. Een skischool niet geneigd zijn een overgekwalificeerde skileraar met een hoger uurtarief voor een groep te zetten als het ook een goedkopere arbeidskracht kan inzetten. De ski- of snowboard school zal de hoger gekwalificeerde ski- of snowboardleraar pas inzetten als er een aanvraag kom van een ervaren skiër die bijvoorbeeld off-piste wil skiën.

Kortom: als het gaat om leercurve, wint privé skiles of privé snowboardles zonder twijfel van ski- of snowboardles in een groep.

Flexibiliteit

We hebben het al even gehad over de duur van een groepsles versus die van een privé skiles/snowboardles. Privéles biedt de vrijheid om van een enkel uur tot een volledige week les te boeken, terwijl je voor groepsles veelal vastzit aan 5 of 6 dagdelen. Let daarbij wel op dat je privéles op tijd boekt! Naarmate de vakantieweken dichterbij komen raken privélessen gauw uitverkocht. Dit heeft niet alleen te maken met de grote vakantiedrukte maar ook met het feit dat veel skischolen om financiële redenen hun leraren liever inzetten voor een groep dan als privéleraar.

Maak nieuwe vrienden in de sneeuw!

Ten slotte: ben je op zoek naar gezelligheid in de sneeuw, dan is groepsles natuurlijk aan te raden! Ondanks dat er binnen een groep kleine niveauverschillen kunnen bestaan, zal de groep in eerste instantie samengesteld zijn op basis van niveau. Het aangaan van een avontuur in de sneeuw met een gezellige groep kan de vakantiepret alleen maar groter maken, eventueel tot in de après-ski!

Beleef de Ski-Pro-ervaring

We zijn het gelukkigst wanneer we onze liefde met anderen kunnen delen. Of je nu nieuw bent in de wintersport, je techniek wilt verbeteren, je kinderen wilt leren skiën of een off-piste avontuur wilt beleven – je bent bij ons aan het juiste adres. Ski-Pro haalt het meeste uit jouw kostbare tijd – zowel online als op de piste – met een keuze uit meer dan 250 skischolen en instructeurs in de Alpen. Voeg concurrerende prijzen, persoonlijke service en een goede dosis plezier toe en je krijgt gegarandeerd veel waar voor je geld en, nog belangrijker, een geweldige ervaring.