Tips om je was te laten drogen

Heb jij geen droger? Geen enkel probleem! De was ophangen om te laten drogen is nog altijd de meest voordelige en zachte methode. Met de juiste producten en manier van ophangen, blijft je kleding en textiel op zijn mooist en slijt het minder snel. Wij geven je handige tips om je was op de beste manier te laten drogen.

Tip 1: Zorg voor de juiste producten

Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en zorg voor de juiste producten. Het begint natuurlijk bij de droogmolen, droogrek of waslijn. Weet je dat er ook bijvoorbeeld droogmolens zijn met een dakje tegen de regen? Zo kun je altijd je was buiten hangen, zonder je zorgen te maken dat het gaat regenen! Zorg verder ook dat je goede knijpers bij de hand hebt en kies voor een wasmand met uitklapbare pootjes of zet een tafel of kruk neer om deze op te zetten. Zo hoef je niet steeds heel diep te bukken.

Tip 2: Direct uit de machine halen

Het beste draai je de was op het moment dat je thuis bent. Zo kun je het er direct uithalen wanneer het programma klaar is en krijgt het niet de kans om erg te kreuken. Als je het meteen mooi strak ophangt en elk kledingstuk even gladtrekt voordat je het ophangt, hoef je ook (bijna) niet meer te strijken. Dat is pure tijdwinst!

Tip 3: Gebruik het juiste wasmiddel

Gebruik het meest geschikte wasmiddel voor je was. Verdeel daarvoor eerst je was in minstens twee categorieën: wit en gekleurd. De gekleurde was kun je dan ook nog verdelen in licht en donker bont. Voor de witte was gebruik je bij voorkeur wasmiddel voor de witte was. Dat is namelijk beter geschikt om op hogere temperatuur te wassen en het bleekt een beetje. Het werkt net wat sterker dan wasmiddel voor de gekleurde was. Voor gekleurde was geldt het omgekeerde, want je wilt niet dat alles vaal wordt. Gebruikt daarvoor dus wasmiddel dat speciaal voor gekleurde en donkere was geschikt is.

Tip 4: Frisse buitenlucht

Nu de zomer er weer aankomt, heb je volop gelegenheid om jouw schone was buiten te hangen. Met een zonnetje en briesje is alles in no time droog én fris. Die buitenlucht zorgt ervoor dat je kleren, beddengoed en andere textiel knisperfris gaan ruiken. Maak er dus een routine van om elk item even uit te slaan, zodat vouwen en kreuken verdwijnen en hang het vervolgens mooi strak op.

Tip 5: Maak gebruik van de kracht van de zon

De zon geeft de buitenlucht een turbo-effect als het op drogen aankomt. Maar het heeft nog meer voordelen. De witte was hang je bijvoorbeeld het liefst in de volle zon, want de zonnestralen hebben een blekend effect. Zo word je was witter dan wit, zonder dat je daar chemicaliën voor hoeft te gebruiken. Zelfs vlekken kan de zon verwijderen. De gekleurde was kun je ook wel in de zon ophangen, maar haal het dan van de lijn zodra de was droog is. Laat je het te lang hangen, dan kan het enigszins vaal worden en verbleken. Heb je geen tijd om het direct binnen te halen en wil je jouw gekleurde was langer buiten laten hangen? Kies dan liever een plekje in de schaduw en hang je kleren binnenstebuiten op.

Tip 7: Was binnen drogen

Het komt natuurlijk ook voor, vooral in het najaar, dat het handiger is om de was binnen te drogen. Dat heeft nadelen, want het vocht wordt dan opgenomen in de atmosfeer in huis. Dat kan ongezond worden. Om een te hoog vochtigheidsgehalte en schimmelvorming te voorkomen én te zorgen dat je was goed droog wordt, neem je de volgende maatregelen:

Ventileer: zo kan de vochtige lucht naar buiten. Er ontstaat ook een licht luchtstroom in huis waardoor de was sneller droog is.

Zorg voor voldoende droogrekken, zodat je voldoende ruimte tussen de kledingstukken kunt hanteren. De was droogt daardoor sneller.

Kies de juiste plek in huis. Kies een ruimte die je minder vaak gebruikt, de logeerkamer bijvoorbeeld en zet daar het raam een beetje open en zet de verwarming eventueel aan. Zo droogt de was het meest effectief en heb je er zelf het minste last van.