Top 10 bekendste Nederlandse acteurs

Nederlandse acteurs weten ons iedere keer weer te verrassen als ze op de televisie verschijnen. Het is mooi en goed om ze allemaal stuk voor stuk te kennen en om van ze te kunnen genieten. Door de jaren heen is er een top tien van Nederlandse acteurs ontstaan. De top 10 Nederlandse acteurs delen we graag met je.

Yorick van Wageningen, ontdekt door Steven Spielberg

Steven Spielberg ontdekte hem en wilde hem een rol in Minority Report geven. Het ging niet door en later kreeg hij een rol in The New World. Hij is soms ook in Nederland, bijvoorbeeld voor de verfilming van Oorlogswinter. Ook had hij een rol van de film the girl with the dragon tattoo.

Peer Mascini: Bommetje

Hij is (onterecht) bekend geworden van de reclame met: Ik zeg nog zo: Geen bommetje van Melkunie. Hij heeft echter nog veel meer gedaan en heeft in de film Abel gespeeld en ook in vele verschillende theaterproducties. Nog steeds is hij actief op het witte doek en in het toneel.

Tygo Gernandt, Van God Los

Zijn lange haar maakt hem geschikt voor donkere rollen. Hij brak door in de film Van God Los in 2003. Hij kreeg een Gouden Kalf voor de beste acteur. Daarna werd hij in vele films gevraagd en speelde hij ook een rol in de tv serie Dokter Tinus.

Derek de Lint uit Soldaat van Oranje

Derek de Lint heeft in de jaren zeventig zijn eerste successen gekend met Soldaat van Oranje. Later speelde hij ook in De Aanslag en ook internationaal in Three man and a baby. Hij speelde ook een rol in Gooische Vrouwen als Dokter Rossi.

Rijk de Gooyer: Foutje, Bedankt!

Rijk De Gooyer is met vele slogans. Foutje, Bedankt is de beste wel. Hij heeft daarnaast vele films en series gemaakt als komiek samen met Johny Kraaijkamp. Hij ging later echter ouderwetse mannen spelen.

Pierre Bokma, van toneel tot tv

Hij is bekend van geweldige toneelvoorstellingen. In een paar Nederlandse films had hij een kleine rol. Hij mocht in 1992 de Nederlandse stem van Aladdin inspreken. In de verfilming van de Advocaat van de Hanen brak hij als acteur door. Hij speelde later ook in Gooische Vrouwen.

Hans Dagelet uit De Lift

Hij is bekend geworden met zijn rol in de Lift en ook speelde hij in de politieserie Russen.

Thom Hoffman

Op jonge leeftijd kreeg hij al aandacht. Hij zat bij Theo van Gogh op school en kreeg in diens debuutfilm Luger een rol. In de vierde man brak hij helemaal door. Hij was gemaakt voor de rol welke hij daar speelde. Hij heeft vele films en series gemaakt. Hij is niet meer weg te denken op de Nederlandse televisie.

Jeroen Krabbé, een internationaal succesnummer

Hij is een van de bekendste Nederlandse acteurs uit Nederland. Hij heeft in de film van Soldaat van Oranje gespeeld. Hij was ook in vele andere Nederlandse films te zien. Internationaal brak hij door als “the bad guy” in The Fugitive en The Living Daylights (James Bond film). Hij heeft daarnaast ook geregiseerd in Nederland.

 

Rutger Hauer: De absolute Nederlandse top

Natuurlijk mag Rutger Hauer niet ontbreken in deze lijst. Hij werd al jong bekend en groeide door tot een wereldster van formaat. Hij speelde met Sylvester Stallone en meerdere andere wereldsterren, waaronder in Blade Runner. Hij kreeg al in 1981 een oeuvre prijs: Het Gouden Kalf.