Wat zijn de beste muziek streaming sites en apps?

Muziek luisteren heeft een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen decennia. Waar lange tijd de langspeelplaat gewoon was, en later het cassettebandje en de CD in opkomst kwam, opgevolgd door de iPod en MP3-spelers, is het nu de gewoonste zaak van de wereld om muziek te streamen. Dropt jouw favoriete artiest een nieuwe single of album? Dan kun jij dat enkele seconden later al beluisteren. En daar heb je eigenlijk niets bijzonders voor nodig. Maar waar luister je nu het beste muziek? Oftewel, welke muziek streaming sites en apps zijn anno 2020 de besten?

1. Spotify

De terechte nummer 1 is Spotify. Het is veruit de bekendste en heeft de meeste gebruikers wereldwijd. Het grootste voordeel is dat Spotify op een groot aantal platformen gebruikt kan worden: voor vrijwel alles is een app beschikbaar, maar ook via een browser kun je luisteren. Spotify kent twee opties: gratis en betaald. Bij de gratis versie krijg je af en toe reclames tussendoor, die zijn eruit bij de betaalde versie. Daarnaast krijg je een hogere kwaliteit én de mogelijkheid offline te luisteren als je een betaald abonnement neemt. Offline luisteren is handig als je een keer geen internet hebt, of je mobiele bundel op is.

Wil je op een streamingsdienst nieuwe muziek ontdekken of updaten? Dan heb je een internetverbinding nodig. Ook voor het beschikbaar stellen van offline luisteren heb je dat nodig. Hoe sneller je verbinding, hoe sneller dat natuurlijk gedaan is. Benieuwd naar een snelle en betaalbare verbinding? Bij internet abonnement vergelijken zie je al snel wat de mogelijkheden zijn.

2. Deezer

Deezer bestaat ongeveer net zo lang als Spotify en heeft ook een uitgebreid assortiment aan muziek. Het grootste voordeel is dat je bij Deezer naast het gratis abonnement (met reclames tussendoor) en een standaard betaalde versie, ook een Hifi versie heeft. Hiermee luister je muziek in cd-kwaliteit, maar wel alleen op geschikte apparaten. Hiervoor werken ze samen met o.a. HEOS, Sonos, Sony en Bose.

3. Apple Music

De streamingsdienst van Apple staat al vooringesteld op elke iPhone of iPad, maar is ook beschikbaar als app op Android. De dienst is echter niet gratis, na een proefperiode zul je altijd moeten betalen.

4. YouTube Music

Vooral jongeren gebruiken YouTube al lang om muziek te luisteren. Daar is de dienst goed op ingesprongen door een speciaal YouTube Music dienst te starten. Het verschil met de andere genoemde apps is dat je bij YouTube Music niet alleen muziek kunt streamen in de app, maar ook video’s, dus clips en live-optredens.

5. SoundCloud

SoundCloud is dé dienst waar je de nieuwste muziek hoort, ook van minder bekende artiesten. Artiesten kunnen namelijk gemakkelijk hun muziek hierin zetten en zo laten horen. Daarnaast is SoundCloud een bron van podcasts, radio-uitzendingen en interviews. Wil je alles kunnen luisteren, dan kun je je gratis abonnement upgraden naar een betaalde versie, dan heb je ook toegang tot de albums van grote, bekende artiesten.

Pro tip: besparen op je abonnement

Bij een Alles in één pakket van diverse internetproviders kun je besparen op een abonnement op een muziekdienst. Voorheen kreeg je het er nog wel eens gratis bij, tegenwoordig kun je vaak korting krijgen. Maar ook een familie-abonnement of studentenabonnement levert soms een leuke besparing op.