Zo maak je een café of kroeg knus in de kerst

Tijdens de kerstdagen wil je natuurlijk wel een beetje sfeer meegeven aan je kroeg of café. Hoe kan je dat het best doen en wat heb je daarvoor nodig?

Thema

Allereerst is het verstandig om te kijken naar hoe de kroeg of het café er nu uitziet. De kerstversiering die je ophangt moet niet enorm vloeken bij de rest van het interieur. Heb je een beetje een landelijke stijl, dan is het zaak om niet te veel versiering te kopen die te overdreven is. Heb je een klassiek thema in je café, moet je ook bij de klassieke kleuren van dat thema blijven. Desalniettemin, kan je altijd veranderen van kerstversiering. Zo moeilijk is het niet en je kan altijd kleuren vinden die goed passen bij het interieur van jouw zaak. Het thema van jouw kerstversiering is wel aardig bepalend voor de beleving van de gast. Komen er veel stoere mannen in jouw zaak bier drinken, ga dan natuurlijk niet voor een thema als pink christmas. Goed, zo ver kan je zelf ook wel komen.

Een kleur als thema doet het bijvoorbeeld altijd goed. Neem nou goud en rood, de kleuren die perfect passen bij de gezelligheid van kerst en bij de gezellige donkergroene kleur van de kerstboom en de houten kleur in de meeste cafés. Perfect natuurlijk als je dit al jarenlang doet, leuk om eens te proberen als je deze stijl nog nooit hebt aangehouden. In ieder geval ga je met een of twee warme kerstkleuren bijna nooit de mist in. Wil je graag op safe spelen? Kies dan voor rood en natuurlijk het groen van de kerstbomen.

Slingers en ballen

Het makkelijkste is om te beginnen met slingers en ballen. Nu je het thema een beetje hebt vastgesteld en hebt afgestemd op het interieur, kan je slingers en kerstballen uitzoeken. Veel cafés maken gebruik van de standaards garloires. Dat zijn slingers die bestaan uit kunstdennentakken en een gezellige sfeer meegeven. Meestal hang je ze op met een klein boogje, maar je kan ze ook strak bevestigen of om een hekje of leuning heen wikkelen. Je kan ze zo groot (of zo lang) kopen als je zelf wil aangezien ze er in allerlei maten zijn. Zo kan je al heel snel, met een beetje versiering je kroeg of café opleuken.

Voor een extra gezellige touch haal je natuurlijk de garloires met kerstverlichting erin. Nee, je hoeft gelukkig niet helemaal zelf al die lichtjes te installeren in al die slingers. Je kan ze gewoon lekker kant en klaar kopen met verlichting. Wel zo makkelijk. Nu is je kroeg in een klap versierd en verlicht. Het kan niet beter! Nu hoef je alleen nog maar de kleur van de kerstballen uit te zoeken en deze in de garloires te hangen (dat moet je helaas wel zelf doen). Een middagje stevig doorpakken met wat collega’s of medewerkers en je bent zo klaar met je kerstversiering.

Kerstboom

Een beetje kerstsfeer kan natuurlijk niet zonder een kerstboom. Een grote of een kleine, dat maakt niet uit. Een kerstboom in je zaak staat altijd gezellig. Heb je het echt niet zo aan ruimte? Dan kan je natuurlijk een klein tafelmodelletje nemen die je naast de kassa kan neerzetten, of mocht dat ook niet lukken kan je altijd nog een mini-kerstboom op de bar plaatsen. Vind je die mini kerstboom nou echt gezellig? Zet ze dan op alle tafeltjes in de kroeg in neer. Niet geeft meer kerstsfeer dan een leuke kerstboom.

Wordt het allemaal wat te donker in het kroegje of wil je gewoon een keer wat anders dan zo’n grote groene boom? Ga dan eens een keer voor een alternatieve kerstboom. Bijvoorbeeld een mooi exemplaar bestaande uit houten balken van houtenkerstboom.com of een houten boom in de vorm van een spiraal. Hoe dan ook de gasten zullen versteld taan wat voor mooie en unieke kerstboom jij in het café hebt staan. Daarnaast staat zo’n mooie boom van hout natuurlijk geweldig in een lekker kroegje. Wie weet kan jij deze kerstboom wel in dezelfde kleur halen als jouw barkrukken zijn. In ieder geval kan jouw kroeg of café niet zonder zo’n mooie en unieke sfeermaker dit jaar.

Decoratie

Qua decoratie is het natuurlijk leuk om wat in huis te hebben, maar ook hier hoef je niet te overdrijven. Natuurlijk zit het leuk in een cafétje dat het gezellig heeft ingericht, maar de versiering is niet het aller belangrijkst. Houdt het qua decoratie daarom ook lekker simpel. Afhankelijk van hoe groot jouw ruimte is, kan je extra decoratie toevoegen binnen of buiten. Een meter hoge Kerstman bij de deur met bijvoorbeeld een menukaart in zijn hand kan nooit kwaad. Bij elke tafel een stuk zetten dat uiteindelijk samen de hele geboortestal van Jezus samenstelt, is dan wel weer overdreven. Zoek balans in wat je neer wil zetten en houdt het simpel.

Grand café

De sfeer van een grand café, mooie grote zaal of zelfs een oude hotellobby. Een klassiek thema zoals grand café geeft een enorme sfeer af aan een kamer. Denk hierbij aan een wat ouder, maar goed onderhouden en gezellig chique café. Veel donkere kleuren, barstoelen met zacht velours, kleine stoeltjes aan gezellig tafels. Het is een beetje de stijl van het Britse klassieke met kerst, gemixt met de allure van Frankrijk. Natuurlijk zien we steeds vaker vintage terugkeren in het moderne straatbeeld van nu. Zo komt dat ook terug in design en interieur. Grijp terug op klassiek, ga voor een mooie kleur en bovenal: maak het gezellig, zodat de gasten niet meer naar huis willen.