Tips van oma Witte schoenen schoonmaken

Tips van oma: Witte schoenen schoonmaken

Heb je recentelijk witte schoenen gekocht? Dat begrijpen we goed, want witte schoenen zijn om meerdere redenen leuk om te dragen. Ze zien er namelijk hip uit en ze passen bij verschillende kledingstijlen. Het punt is echter dat vlekken sneller te zien zijn op witte schoenen. Je witte schoenen schoonmaken is dus van belang. Om die reden is het aan te raden om je witte schoenen regelmatig schoon te maken. Hoe langer je daarmee wacht, hoe hardnekkiger de vlekken zullen zijn. Op een gegeven moment is het bijna niet meer mogelijk om ze schoon te krijgen. Uiteraard worden witte schoenen van verschillende materialen gemaakt. Elk materiaal vereist weer een andere aanpak. In deze tekst geven we tips om witte schoenen van verschillende materialen schoon te maken.

Witte stoffen schoenen schoonmaken

In Nederland dragen veel mensen witte stoffen schoenen. Ze zien er mooi, worden steeds populairder, maar het punt is dat vuil zeer moeilijk uit stof te halen is. Toch zijn er bepaalde methodes om stoffen schoenen met een witte kleur schoon te maken. In de eerste plaats raden we je altijd aan om de stoffen schoenen met de hand schoon te maken. Veel mensen stoppen stoffen schoenen in de wasmachine. Dit is een slecht idee, want daardoor kan de lijm oplossen. Dan kunnen de schoenen na de wasbeurt uit elkaar vallen.

Het is veel beter om stoffen schoenen met de hand schoon te maken, hoewel we erkennen dat dit meer tijd kost. Eerst moet je het droge vuil voorzichtig schoonmaken met een nat doekje. Daarna kun je de ingetrokken vlekken schoonmaken met afwasmiddel en een tandenborstel. Smeer een goede klodder afwasmiddel op de vlek en schrob deze vervolgens weg met de tandenborstel. Doe een beetje warm water op de tandenborstel voor meer effectiviteit. Laat de stoffen schoenen vervolgens drogen en hopelijk zijn de vlekken daarna weg.

Witte leren schoenen schoonmaken

Leren schoenen zitten zeer aangenaam en je kunt ze bij verschillende gelegenheden dragen. Het punt is echter dat witte leren of suède schoenen vatbaar zijn voor strepen en krassen. Om die reden raden we je in eerste plaats aan om ze preventief te onderhouden. Bij een leerspecialist kun je bijvoorbeeld onderhoudsspray kopen. Spuit je leren schoenen regelmatig in met deze onderhoudsspray, zodat je langer van de schoenen kunt genieten.

Zitten er al vlekken of krassen op de schoenen? Dat is ook geen probleem, want meestal zijn deze nog wel goed te verwijderen. Je kunt ze op een natuurlijke manier schoonmaken met een mengsel van koud water en blanke azijn. Pak vervolgens een doek en dep deze in het mengsel. Vervolgens wrijf je over de krassen en vlekken heen. Meestal verdwijnen ze als sneeuw voor de zon!

Werkt de bovenstaande methode niet? Dan zijn er gelukkig nog andere methodes die je kunt toepassen. Je kunt namelijk ook een borsteltje gebruiken om de schoenen schoon te maken. De harde stukjes vuil kun je met een borstel wegwerken. Doe dit wel zachtjes, want anders kun je beschadigingen aanbrengen.

De meest hardnekkige vlekken in witte leren schoenen kun je behandelen met tandpasta. Je doet simpelweg wat tandpasta op je vinger en vervolgens wrijf je daarmee over de hardnekkige vlekken heen. Als het goed is gaat de tandpasta dan schuimen. Vervolgens pak je een vochtige doek en daarna zijn de hardnekkige vlekken meestal verdwenen.

Witte schoenen van canvas schoenmaken

Schoenen van canvas vereisen weer een andere schoonmaakmethode. Het oppervlakkige vuil kun je verwijderen met een droge, zachte doek. Met een paar keer heen en weer wrijven moeten deze vlekken wel weg zijn. Vervolgens haal je de veters uit de schoenen. De veters kun je prima in de wasmachine reinigen. Dit geldt niet voor de schoenen! Anders loop je het risico op beschadigingen.

Stop de schoenen daarentegen in een bad met warm water. De schoenen moeten zowel binnen als buiten helemaal vochtig zijn geworden na het bad. Pak vervolgens een handborstel en dip deze in warm water met zeep. Borstel vervolgens rustig over de smerige vlekken heen. Gebruik een zachte borstel.

Pak vervolgens een keukenrol, maak kleine propjes en stop deze vervolgens in de binnenkant van de schoen. Op die manier drogen de schoenen sneller op en dat is ook beter voor de algehele kwaliteit. Laat ze op een natuurlijke manier drogen en zet ze bijvoorbeeld niet in de zon. In de zon gaan ze namelijk krimpen.

Conclusie: Je schoenen wit houden

In dit artikel hebben we verschillende methodes om witte schoenen schoon te maken besproken. Hopelijk weet je nu wat te doen staat bij hardnekkige vlekken. De meeste vlekken zijn namelijk prima te verwijderen wanneer je bovenstaande methodes gebruikt.