Hoe weet je hoe snel jouw maximale internet thuis is?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw of ander abonnement voor je internet thuis, heeft iedereen het over het aantal Mb’s. Dat lijkt nog het enige te zijn wat er toe doet en we willen vooral niet voor elkaar onder doen. En eerlijk is eerlijk: nu we zoveel thuis zijn en we in 2020 meer dan ooit hebben thuisgewerkt, hebben we wel ervaren dat een snelle maar vooral ook stabiele internetverbinding een must is. Alleen zeggen niet alle aanbiedingen iets: die geven alleen aan welke snelheid gehaald kan worden, onder ideale omstandigheden. Maar hoe weet je nu hoe snel internet bij jou thuis maximaal kan zijn? Wij leggen het je graag uit.

Waarom is snelheid belangrijk?

We doen steeds meer op internet. Wanneer we thuis zijn, kijken we televisie via internet, luisteren muziek via internet, werken op afstand en nog veel meer. En dat doen we meestal niet alleen, ook de kinderen krijgen thuisonderwijs. En voor een beetje surfen hebben we weinig snelheid nodig, al vinden we het wel fijn als een pagina snel laadt. Maar voor videobellen bijvoorbeeld, maar ook voor het streamen van video, hebben we wel een beetje snelheid nodig.

Er is meer dan snelheid

Met alleen een snelle verbinding ben je er nog niet. Je wil ook een stabiele verbinding die gewoon altijd werkt. Je kunt beter een iets minder snelle verbinding hebben die wel heel stabiel is, dan een hele snelle verbinding die er om de haverklap uit ligt. Dat is echt niet handig wanneer je weer eens in een online meeting zit.

Toch begint het vergelijk wel met die snelheid, want daar kun je namelijk gemakkelijk op zoeken. De meeste providers hebben verschillende abonnementen, waarbij ze een maximale snelheid aanbieden. Of die snelheid ook daadwerkelijk haalbaar is, is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste is er één waar je geen invloed op hebt: de afstand van jouw huis tot aan de centrale. Wanneer je je postcode en huisnummer invoert, kan dit berekend worden. Je kunt natuurlijk ook altijd even bellen met de klantenservice als je twijfelt.

Is dat allemaal in orde en blijkt uit een snelheidscheck dat je die snelheid bij lange na niet haalt? Dan ligt dat meestal aan de WiFi. Gelukkig zijn dat soort problemen tegenwoordig vrij eenvoudig op te lossen en de meeste providers leveren al apparatuur waarmee dat kan.