Zo houd je gordijnen mooi: 5 tips

Misschien staat het al een lange tijd op je To Do lijst of probeer je het opzettelijk te negeren, maar nu moet je je er toch echt een keer aan wagen. Het is de hoogste tijd om je gordijnen een opfrisbeurt te geven. Maar hoe pak je dat nou aan? En hoe zorg je ervoor dat je gordijnen zo lang mogelijk mooi blijven? Wij geven 5 tips!

De aanschaf

Het begint allemaal bij de aanschaf van je gordijnen. Check voordat je de gordijnen koopt op het etiket of het mogelijk is om de gordijnen zelf schoon te maken. Sommige stoffen kunnen namelijk alleen maar bij de stomerij schoongemaakt worden. Daarnaast is het goed om te weten wat voor soort stof je gordijnen zijn. Zo is katoen een sterke en slijtvaste stof en polyester een synthetische stof die heel geschikt is in vochtige ruimtes. Wil je voor een chique uitstraling gaan, dan kan je voor linnen gordijnen kiezen. Maar wees je er wel van bewust dat puur linnen erg snel kan krimpen en verkleuren. Linnen is dus het best geschikt voor droge ruimtes. Net als linnen is viscose ook een stof die snel kan krimpen of verkleuren. Als laatste kun je nog kiezen voor acryl, wat een warme en gezellige uitstraling geeft.

Houd de boel luchtig

Af en toe het raam openzetten, is niet alleen goed voor jezelf maar ook voor je gordijnen. Als je gordijnen in de keuken of woonkamer hebt hangen, kunnen ze na een tijdje muf gaan ruiken. Niet fijn. Gooi daarom eens in de zoveel tijd de boel helemaal open om de gordijnen even goed te laten luchten.

Wassen met de wasmachine

Wil jij je gordijnen wassen? Bij alle gordijnen worden de wasvoorschriften meegeleverd. Het is heel belangrijk om deze goed te bekijken voordat je de gordijnen zomaar in de wasmachine gooit. Mogen jouw gordijnen in de wasmachine? En heeft jouw wasmachine een grote inhoud? Dan kunnen ze gewassen worden. Het is wel belangrijk om de machine tot maximaal een derde van het toegestane gewicht te vullen. Gooi er een klein beetje wasmiddel voor gekleurde was bij, kies het wolwasprogramma op 30 graden en wassen maar! Nog een tip: het is sterk af te raden om te centrifugeren.

Wassen met de hand

Zijn jouw gordijnen van een poreuze stof? Dan is het beter om ze met de hand te wassen. Gebruik je badkuip of een grote emmer. Laat je gordijnen vervolgens ruim in het sop weken. Boen vervolgens niet te hard op de vlekken, vaak worden ze dan alleen maar erger. Wring de gordijnen niet uit, maar hang te buiten op om te drogen. De buitenlucht zal ervoor zorgen dat er geen kreukels in je gordijnen komen.

Stomen van gordijnen

Je kunt je gordijnen natuurlijk altijd laten stomen bij een stomerij. Maar wist je dat je dit ook zelf kunt doen? Tegenwoordig zijn er via veel websites stomers te koop, bijvoorbeeld handstomers. Met deze stomer kun je voorzichtig langs je gordijn gaan om hem weer helemaal kreukvrij te maken.