Zo gaan oplichters online te werk (en zo voorkom je het!) 

Waar geld is, daar weten criminelen (helaas) ook hun weg. Dat betekent dus ook dat sinds het moment dat er op het internet geld verdiend kon worden, hier ook oplichter-praktijken bij kwamen kijken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan mensen die bij een webshop een product hadden besteld maar deze nooit geleverd kregen. Andere voorbeelden, zoals mensen die peperdure kaartjes bestelden voor een concert maar opgelicht bleken te zijn, bestaan helaas ook. Als jij je begeeft op het internet en hier ook soms aankopen doet, dan is het slim om actief bezig te zijn met hoe je kunt voorkomen dat je wordt opgelicht. Benieuwd wat de beste tips zijn om dit te voorkomen? We bespreken het in dit artikel.

Denk kritisch

“If it walks like a duck… it talks like a duck… then it probably is a duck”. Deze uitspraak wordt niet voor niets gebruikt om mensen te waarschuwen voor het feit dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, het dit in veel gevallen ook is. Zie je online iets waarvan het bijvoorbeeld bijna niet kán zijn dat het zo goedkoop is? Dan is er waarschijnlijk ook een reden waarom dit zo is. Blijf online altijd kritisch denken en zoek online naar andere ervaringen. Wil je spelen in een online casino, zoek dan eerst naar online reviews. Hier vind je een aantal betrouwbare opties, bijvoorbeeld.

Check van wie het komt

Een andere tip om te voorkomen dat je wordt opgelicht is door onderzoek te doen naar het bedrijf of de persoon die dit aanbiedt. Stel dat je bivoorbeeld een aankoop doet op Marktplaats, dan kun je checken hoe lang de verkoper in kwestie al actief is op Marktplaats en hoeveel verkopen zij of hij al heeft gedaan. Is deze persoon pas net begonnen of kun je nergens reviews vinden, dan zou het een teken van een oplichter kunnen zijn.

person in black hoodie wearing white mask

Gebruik Idin

Idin is een methode om veilig je persoonsgegevens online te kunnen communiceren, om identiteitsfraude op het internet te kunnen voorkomen. Deze methode zorgt ervoor dat jouw persoonsgegevens veilig doorgespeeld kunnen worden. Hoe het werkt? De iD staat voor identificeren en de In voor inloggen. Doordat je, wanneer je een aankoop doet, binnen de veilige omgeving van jouw bank blijft, hebben bedrijven of instanties geen inzage in jouw betalingsgegevens of andere betalingsgeschiedenis.

Wat te doen na een oplichterij?

Zoals we hierboven al even noemden, criminelen weten helaas hun eg op het internet te vinden en kunnen onschuldige mensen nog te vaak in hun oplichterijen laten trappen. Hoewel je nog zo je best kan doen dit te voorkomen, kan het de bete gebeuren dat je in een oplichterij-val trapt. Wat je dan het beste kunt doen? Gelukkig is de politie vandaag de dag steeds meer bedreven in hoe om te gaan met dit type van criminele activiteiten en kun je dus al stukken beter bij de politie terecht dan een paar jaar geleden. Als je online bent opgelicht, doe dan altijd aangifte. Zo weet de politie grotere criminelen beter op te sporen.