Vinyl: wat is het eigenlijk en wat wordt er allemaal van gemaakt?

Iedereen heeft thuis iets dat is gemaakt van vinyl. Misschien heb je wel een vloerbedekking van vinyl of spullen in de keuken zoals een maatbeker. Kans dat het vinyl is, is groot. Maar wat is het eigenlijk en wat wordt er allemaal van gemaakt? In deze blog vertellen we het jou!

Vinyl in het huishouden

Na de Tweede Wereldoorlog werd pvc steeds meer gebruikt. Bijvoorbeeld in het huishouden. Denk aan elektrische bedrading, maar ook vinylbehang en zeil voor op de vloer. Ook in de bouw zie je het product veel terug. Constructies, rioleringen, beschoeiing, coatings, dashboards en kozijnen. Maar ook veel speelgoed, zoals auto’s en Barbies worden gemaakt van vinyl. En veel vinyl stickers, naamplaatjes en pennen worden gemaakt van pvc. Kijk maar eens om je heen en zie hoeveel spullen van pvc zijn gemaakt.

Dat er zoveel van vinyl en plastic wordt gemaakt komt omdat er een aantal voordelen aan zitten. Zo is het een goedkope grondstof. Daar staat wel op tegen dat het een grondstof is dat niet goed is voor het milieu. Maar een ander voordeel is, is dat je hard plastic en vinyl goed kunt recyclen. Zeker voor spullen die bijvoorbeeld niet volledig nieuw hoeven te zijn. Denk aan bijvoorbeeld verkeersborden, of tijdelijke wegmarkering. Pionnen en veiligheidskleding. Je kunt deze grondstof makkelijk en diep reinigen. Denk voorbeeld aan het schoonmaken van een vinylvloer. Je kunt er makkelijk water op knoeien zonder dat het beschadigt. Zo kun je deze stof zien.

PVC-producten

Denk bijvoorbeeld aan raamstickers van vinyl of autowrapping. Vaak gebeurt dit met vinyl. Logisch, want het kan tegen een stootje en tegen veel verschillende weersomstandigheden. Ook leren we tegenwoordig steeds meer over het gebruiken van dit materiaal op een milieuvriendelijke en gezonde manier. Zo worden er steeds minder chemicaliën gebruikt en zie je veel punten voor het inleveren van pvc-producten. Er zijn veel bedrijven die het recyclen. Dat maakt dit product nog mooier dan dat het al is.

Geschiedenis van vinyl

Vinyl, of eigenlijk Polyvinylchloride, is een goedkope en eenvoudige manier voor het creëren van een grondstof waar je heel veel mee kunt maken. Het wordt dan ook veel toegepast in verschillende takken van de industrie. Hierdoor werd het jaren geleden een goedkopere vervangingen van bijvoorbeeld hout en beton. Klinkt als een goede uitvinding. Toch is deze stof: Polyvinylchloride, bij toeval ontdekt in 1838. Het was Henri Victor Regnault. Later is het ook nog herontdekt door Eugen Baumann. Allebei deze heren creëerde een witte vaste stof nadat ze een fles vinylchloride blootstelde aan zonlucht. Hierdoor werd het hard en ontdekte ze dat ze, als het in een mal werd gestopt, stevige producten op een goedkope manier konden maken.

Pas in 1926 werd er een methode ontwikkeld, door Waldo Semon, om deze stof om te toveren tot het plastificeren van deze producten. Hierdoor ontstond er een flexibele en eenvoudig materiaal dat je op heel veel verschillende manieren kon toepassen. En zo is vinyl geboren.