Digitale kunst is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De tijden dat alleen kunst gemaakt met verf en doek geld waard is, zijn dan ook voorbij. Er gaat veel geld om in de digitale kunstwereld en net als bij ‘traditionele’ kunst, zijn er veel verschillende soorten digitale kunst te vinden. NFT kunst is hier een goed voorbeeld van. Er zijn enkele bijzondere producten die tegenwoordig als NFT verkocht worden, en wij hebben deze voor je op een rijtje gezet!
Mike Winkelmann
Mike Winkelmann is een populaire digitale kunstenaar gespecialiseerd in NFT kunst. Hij was al jaren ‘regulier’ kunstenaar voor hij zich ging verdiepen in digitale kunst. Hij had al veel online fans verzameld met zijn kunst, maar hoe ga je geld verdienen met afbeeldingen die door iedereen te downloaden zijn? Voor hem kwam de komst van de NFT dan ook als groepen, omdat hij nu zijn kunst als originelen kon verkopen. Hij verdient hier nu ook miljoenen mee, en is daarmee een van de meest succesvolle NFT kunstenaars!
Duurste NFT ooit
Deze Mike Winkelmann, ook wel bekend als Beeple, is de maker van het duurste NFT kunstwerk oot. Het kunstwerk heet ‘Everydays’ en is een verzameling van de kunstwerken die Winkelmann in 13 en een half jaar maakte, op elke dag één. Het veilinghuis Christie’s heeft de verkoop afgehandeld, en hiermee werd dit kunstwerk het eerste digitale stuk dat ooit door zo’n groot veilinghuis verkocht werd!
‘Disaster Girl’ meme
Wat memes precies zijn is moeilijk uit te leggen. Vaak zijn het grappige foto’s met een bijschrift dat kan veranderen, afhankelijk van de situatie. Zoë Roth, een 21-jarige vrouw ging in 2005 op de foto voor een brandend huis. Ze staat glimlachend op de voorgrond en werd toepasselijk genoeg ‘Disaster Girl’ genoemd. De meme werd daarna zo populair dat Roth besloot de originele foto als NFT te koop te zetten. Deze bracht uiteindelijk zo’n 410.000 euro op!
De eerste tweet ooit
De allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey is als NFT verkocht voor ruim 2,9 miljoen dollar (ruim 2,4 miljoen euro). De tweet werd gepubliceerd op 21 maart 2006 en luidde: ‘just setting up my twttr’. Een tech-ondernemer uit Maleisië, Sina Estavi, bracht het winnende bod uit nadat de tweet twee weken online te koop stond. De opbrengst van de tweet ging naar het goede doel!
Concert van Don Diablo
Naast tekeningen, tweets en memes zijn ook concerten te koop als NFT’s. De Nederlandse DJ Don Diablo heeft een digitaal concert verkocht voor meer dan een miljoen euro! De video duurt een uur en is een opname van zijn concert Destination Hexagonia. De film is verkocht als NFT, en de koper is dus nu de enige eigenaar van deze opname. De harde schijf die de koper ontvangt bevat dan ook de enige kopie van de film!
Zoals je kunt zien is vrijwel alles te koop als NFT. Doordat je NFT’s echt kunt verzamelen en er van iedere NFT maar eentje is, kunnen ze veel geld waard zijn. Net als met ‘normale’ kunst is het maar net wat de gek er voor geeft dus!