Duurzaam kantoor? Hiermee maak je het verschil!

Duurzaamheid staat tegenwoordig bij vrijwel elk bedrijf op de agenda. Het ene bedrijf neemt de eerste stappen om oude gewoontes te verduurzamen, terwijl het andere bedrijf misschien al energieneutraal te werk gaat. Maar waar begin je als bedrijf, wanneer je je impact op het milieu zo klein mogelijk wil maken? Op deze gebieden valt vaak nog winst te behalen!

Zuinig aan de slag

Om je bedrijf draaiende te houden, wordt er op kantoor intensief gebruik gemaakt van apparaten, verlichting en verwarming. Natuurlijk zorgt dit voor het nodige energieverbruik, maar als bedrijf kun je hier wel invloed op uitoefenen. Door duurzaamheid tot een van de kernwaarden van je bedrijf te benoemen, stimuleer je je medewerkers om hier actief mee aan de slag te gaan. Spreek af dat computers uitgeschakeld worden, dat er niet zomaar naar de verwarming of airco gegrepen wordt en dat alle lichten uitgaan na werktijd. Installeer overal ledlampen voor zuinigere én duurzamere verlichting en stap over op een duurzame energieleverancier die groene stroom levert.

Duurzaam printen

In elk kantoor staat er wel eentje: een printer. Wie duurzaam bezig wil zijn, gebruikt deze het liefst natuurlijk helemaal niet, maar soms is dat nu eenmaal geen optie. Gelukkig zijn er alsnog een aantal maatregelen om het papier- en inktgebruik tot een minimum te beperken en duurzaam te printen. Print bijvoorbeeld alleen wanneer dat écht nodig is en doe dat zo veel mogelijk dubbelzijdig en in zwart-wit. Bij de meeste printermerken zijn er bovendien cartridges met hoge capaciteit beschikbaar, die door de grotere inhoud veel langer meegaan. Een voorbeeld: Brother LC123 cartridges zien er hetzelfde uit als Brother LC121 cartridges, maar bevatten veel meer inkt. Je hoeft dus minder vaak nieuwe cartridges te bestellen en produceert ook minder afval, doordat je in dezelfde cartridge meer Brother inkt ontvangt.

Afvalscheiding en recycling

Er wordt dagelijks flink wat afval geproduceerd op kantoor en als duurzaam bedrijf is het dus belangrijk om hier goed mee om te gaan. Zorg voor een duidelijk beleid omtrent afvalscheiding en plaats aparte bakken voor oud papier, plastic en eventueel glas. Gooi batterijen en elektronica niet zomaar weg, maar breng ze naar de daarvoor bestemde plek. Dat geldt ook voor de lege inktcartridges. Wist je trouwens dat je veel originele cartridges ook kunt recyclen? Als je ze terugstuurt naar aanbieders zoals 123inkt, worden ze hergebruikt én ontvang je een kleine vergoeding. Over hergebruiken gesproken: denk bij het inrichten van je kantoor ook eens aan tweedehands meubilair. Als dit nog van goede kwaliteit is, kan het prima nog een tweede ronde mee.

In de kantine

Als duurzaam bedrijf is het belangrijk om ook tijdens de koffie- en lunchpauzes bewuste keuzes aan te bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Fairtrade-koffie en -thee en minder (of zelfs geen) vlees op het menu. Daarnaast is het een stuk milieubewuster om ‘gewone’ glazen en mokken te gebruiken in plaats van plastic of papieren bekers. Dat geldt evengoed voor de lunchpauze: door te eten van normaal servies en met normaal bestek, voorkom je dat er elke dag veel plastic bordjes en bestek weggegooid worden. Plaats al het servies aan het eind van de dag in een energiezuinige afwasmachine, zodat het de volgende dag weer stralend schoon is voor de lunch.

Van ‘quick win’ tot lange termijn

Als het om het verduurzamen van je bedrijf gaat, is elke stap er natuurlijk eentje. We begrijpen dat bepaalde vastgeroeste gewoontes niet zomaar van de ene op de andere veranderen. Toch zijn er als ondernemer ook een paar ‘quick wins’, zoals het kiezen van vollere cartridges en het vervangen van gloei- en spaarlampen door ledlampen. Door klein te beginnen en duurzaamheid te verankeren in je bedrijf, zorg je ervoor dat de gevolgen op de lange termijn groot kunnen zijn. Begin dus vandaag met de eerste stap!