Ben je minderjarig en wil je een tattoo laten zetten? Of vraag je je als ouder af vanaf welke leeftijd je tiener naar de tattooshop mag? Lees dan eerst goed dit artikel. Zo ben je zeker of je wel wettelijk in orde bent. Daarnaast ontdek je ook waar je allemaal moet opletten als je op jonge leeftijd een tattoo laat zetten.
De Nederlandse overheid heeft regels vastgelegd voor het aanbrengen van tattoos bij minderjarigen. In Nederland mag je geen tattoos aanbrengen bij kinderen onder de twaalf jaar. De leeftijdsgrens voor een tattoo in Nederland is dus twaalf jaar. Hierbij zijn er nog enkele kanttekeningen.
Toestemming van de ouders
In Nederland moet je minstens twaalf jaar oud zijn voor een tattoo. Minderjarigen van twaalf tot zestien jaar moeten bovendien ook toestemming hebben van hun ouders of voogd. Er moet ook een ouder aanwezig zijn als een minderjarige van twaalf tot zestien jaar een tattoo laat aanbrengen.
Verbod op bepaalde lichaamsplaatsen
Ben je minstens twaalf jaar oud? Heb je toestemming van je ouders of voogd? Dan mag je een tattoo nemen. Opgelet wel. Jongeren onder de zestien jaar mogen geen tattoo nemen op hun hoofd, hals, polsen of handen.
Eigen keuze vanaf zestien jaar
In Nederland mogen jongeren vanaf zestien jaar mogen zonder toestemming van hun ouders of voogd een tattoo nemen.
Warenwetbesluit tatoeëren en piercen
Tot 2007 was er geen landelijke wetgeving voor minimumleeftijden. De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten hadden vaak wel hun eigen richtlijnen. Ze adviseerden tatoeëerders om geen tatoeages te zetten bij minderjarigen zonder ouderlijke toestemming. In de praktijk liep dit geregeld mis.
In 2007 voerde de Nederlandse regering de Warenwetbesluit tatoeëren en piercen in. Dit besluit legde voor het eerst een wettelijke basis voor de leeftijdsgrenzen. Voortaan was het verboden om je onder de zestien jaar te laten tatoeëren, tenzij je een schriftelijke toestemming van je ouders of voogd hebt.
Aanscherping van de wet in 2012
In 2012 verstrengde de Nederlandse overheid de wetgeving rond tattoos. Sindsdien mogen jongeren onder de zestien jaar niet meer getatoeëerd worden op zichtbare lichaamsplekken zoals het hoofd, de hals, polsen en handen.
Waarom kwamen deze veranderingen er?
De Nederlandse overheid scherpte de wetgeving rond tattoos natuurlijk niet zomaar aan. Met deze verstrengde wetgeving wou ze in de eerste plaats minderjarigen beschermen. Jonge kinderen en tieners kunnen namelijk niet altijd even goed de gevolgen van permanente lichaamsversieringen inschatten. Je karakter, interesses en levensstijl kan door de jaren heen nog helemaal veranderen.
Sommige jongeren zijn ook vatbaarder voor groepsdruk. Is de tattoo wel helemaal hun eigen keuze? Of willen ze er vooral eentje om ergens bij te horen? De minimumleeftijd en de bijbehorende ouderlijke toestemming is er dus ook om jongeren te behoeden voor een keuze waar ze op latere leeftijd spijt van kunnen krijgen.
Daarnaast wil de wetgeving ook minderjarigen beschermen tegen mogelijke gezondheidsrisico’s. Professionele tatoeëerders moeten strenge hygiënevoorschriften volgen. Ze zorgen dat ze in orde zijn met alle wettelijke regels. Een tattooshop die stiekem toch minderjarigen tatoeëert, neemt het allicht ook niet zo nauw met de hygiëneregels.