De geschiedenis van het kerstdiner

Wat is het jaar omgevlogen! De decembermaand staat alweer bijna voor de deur. De gezelligste maand van het jaar. Vol lichtjes, gezelligheid en tijd met familie en vrienden. Wie aan kerst denkt, denkt tegenwoordig ook direct aan eten. Maar waar komt dit toch vandaan? Waarom halen we elk jaar weer enorme hoeveelheden eten om iedereen die ons dierbaar is te voeden? Waar komt de traditie van het kerstdiner vandaan?

De traditie bestaat nog niet zo lang

De generaties van nu weten niet beter meer dan dat kerst dé tijd van lekker eten is. De supermarkten liggen in de weken voorafgaand aan de feestdagen vol met luxueuze producten. Een kerstdiner idee doe je eenvoudig op met één van de receptenblaadjes van de plaatselijke supermarkt. Overal zijn mensen boodschappen aan het doen, ideeën aan het verzamelen en dierbaren aan het uitnodigen. Het kerstdiner is het hoogtepunt van elk jaar. Een moment van bezinning, samenkomst, gezelligheid en traditie.

Zo lang bestaat deze traditie echter nog helemaal niet. In Nederland ontstond het kerstdiner zoals we die nu kennen pas aan het begin van de vorige eeuw. Veel mensen denken dat de traditie is ontstaan uit het geloof. Niets is echter minder waar. Het kerstdiner is namelijk overgewaaid uit Engeland. De koningin van die tijd – Elizabeth I – gaf tijdens haar regeerperiode altijd zeer extravagante kerstdiners. Op dat moment nodigde ze familie, vrienden en andere mensen die belangrijk waren voor het koningshuis uit voor een diner tijdens kerst. Dat diner stond in het teken van luxe. Enkel de meest luxe producten kwamen langs. Gebraden kalkoen stond eigenlijk altijd op tafel en er werden meerdere gangen met overmatig veel zoetigheid geserveerd.

Die zoetigheid was vooral te wijten aan de prijs van suiker in die tijd. Suiker was toen echt een schaars product. Het was enorm duur en enkel voor de rijken weggelegd. Daarom was elke zoete lekkernij een ware traktatie tijdens het kerstdiner.

Ook in Nederland zien we deze traditie nu nog terug. Het kerstdiner zoals bij de toenmalige koningin van Engeland lijkt heel veel op de vele gangen die nu bij ons thuis worden geserveerd. Inclusief de traditie om ook veel zoetigheid te serveren. Denk aan chocolade, kerstkoekjes en allerlei andere lekkernijen.

Hoe ziet het kerstdiner er nu uit in Nederland?

Zo rond de 20e eeuw namen steeds meer mensen de traditie van het kerstdiner over. Familie en vrienden werden uitgenodigd om lekker te eten. Elk jaar werd het bij een ander gevierd. Er zijn nog altijd veel gezinnen die echt uitpakken tijdens de kerst en meerdere gangen serveren. Dan is er nog een traditie die we enkel in Nederland kennen en die nog altijd even populair is tijdens de feestdagen. Dan hebben we het natuurlijk over het gourmetten. Een leuke manier om samen urenlang te tafelen en te genieten van heerlijk eten. Wat een heerlijke traditie.