Ehtereum alternatieven om in 2022 in de gaten te houden

In 2013 stelde softwareontwikkelaar Vitalik Buterin voor dat blockchain, de technologie die de basis vormt van cryptocurrencies, kan worden gebruikt om niet alleen financiën, maar allerlei gedecentraliseerde toepassingen te ondersteunen. Buterins idee werd de basis van Ethereum, de op één na grootste cryptocurrency. Ethereum is een platform voor het draaien van applicaties zonder de noodzaak van gecentraliseerde servers.

Waarom is Ethereum zo populair?

Van sociale netwerken tot verzamelobjecten, het publiceren van nieuws en virtual reality games, de Ethereum blockchain vormt de basis van allerlei gedecentraliseerde apps (dApps) vandaag de dag. Maar het eerste platform in zijn soort, is Ethereum geen perfect platform. Het heeft te lijden onder een hoog energieverbruik, trage transactiesnelheden en hoge transactiekosten. Het heeft ook te lijden onder schaalbaarheidsproblemen, wat betekent dat transacties en applicaties trager worden naarmate er meer en meer gebruikers aan Ethereum worden toegevoegd.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende andere blockchains opgedoken die oplossingen bieden voor het uitwisselen van monetaire waarde en het draaien van applicaties, terwijl ze de tekortkomingen van Ethereum aanpakken. In dit artikel bespreken we er 3 die misschien niet zo voor de hand liggend zijn maar wel interessant zijn om in de gaten te houden.

Cosmos

Cosmos wil een “internet van blockchains” zijn. Net zoals Polkadot is de visie van Cosmos niet om de belangrijkste blockchain te zijn, maar om een combinatie van blockchains te hebben die naast elkaar kunnen bestaan en met elkaar kunnen samenwerken. Vandaar de naam Cosmos. Cosmos heeft een gestroomlijnd model dat ontwikkelaars in staat stelt om in korte tijd hun eigen blockchains te creëren. Om de kracht van het systeem te laten zien, hebben de makers van Cosmos het platform gebruikt om een Ethereum-kloon te maken, genaamd Ethermint, die niet alleen smart contracts en dApps ondersteunt, maar ook compatibel is met de oorspronkelijke Ethereum blockchain.

EOS

EOS is in 2019 gelanceerd als een rechtstreekse concurrent van Ethereum. De ontwikkelaars van EOS beschrijven het als “Ethereum voor grote bedrijven” en zeggen dat het bedoeld is om de schaalproblemen en bruikbaarheid op te lossen waar ontwikkelaars tegenaan lopen bij het bouwen van applicaties op de Ethereum blockchain.

Net zoals Ethereum ondersteunt EOS dapps en slimme contracten. De blockchain presteert echter beter dan Ethereum op het gebied van uitvoering en transactiesnelheid. EOS is onder andere te koop op het bekroonde handelsplatform Anycoin Direct

Free TON

Free TON is een krachtig, schaalbaar en veilig blockchain-platform met een verwerkingscapaciteit van miljoenen transacties per seconde. Het is een spin-off van het Telegram Open Network (TON) project, het oorspronkelijke plan van berichtenplatform Telegram om zijn applicatie naar zijn eigen blockchain te migreren.

Free TON draait op meerdere blockchains, wat het de kracht geeft om miljoenen transacties te versnellen. Het platform ondersteunt de ontwikkeling van diensten en applicaties voor een breed scala aan sectoren, van overheidsinstanties tot particuliere bedrijven en individuele gebruikers.

In tegenstelling tot Ethereum wordt Free TON niet beheerd en onderhouden door een gecentraliseerde organisatie. Het wordt beheerd door een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO), een gemeenschap van diverse partijen die slimme contracten gebruiken om te stemmen over aanpassingen en updates van het project.