Hoe maak je jouw bruiloft duurzamer?

Helaas gaat het steeds slechter met het klimaat. De aarde warmt op, de ijskappen smelten en de natuurlijke grondstoffen raken op. Oftewel: tijd om het eens even wat groener aan te pakken, om de aarde zo lang mogelijk in haar beste staat te houden. Er is immers geen planeet B. Om dit te bewerkstelligen kiezen steeds meer mensen voor duurzamere opties. Zo ook bij hun bruiloft. Misschien had je er nog niet bij stilgestaan, maar ook in de wereld van bruiloften zijn er veel verschillende gebieden waar duurzame keuzes in gemaakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de trouwjurk of trouwringen.

Tweedehands trouwjurk

Het aanschaffen van de trouwjurk is voor aanstaande huwelijkspartners een grote droom. Deze jurk kun je uiteraard volledig nieuw kopen, maar je kunt ook kiezen om een trouwjurk tweedehands aan te schaffen. Nu denk je misschien: moet een trouwjurk niet perfect aangesloten worden op je lichaam? Dat is zeker waar, maar ook jurken die gemaakt zijn voor het lichaam van iemand anders kunnen zo worden aangepast dat ze ook op jouw lijf prachtig aansluiten. Een optie zou kunnen zijn dat je een tweedehands trouwjurk koopt en deze vervolgens op jouw lichaam laat vermaken bij de kleermaker.

Fairtrade trouwringen

Heb je er ooit bij stilgestaan dat trouwringen fairtrade geproduceerd kunnen worden? Door te kiezen voor fairtrade trouwringen maak je een duurzame keuze en kun je met een gerust (groen) hart naar je hand staren wanneer je hem draagt. Deze trouwringen zijn duurzaam en onder goede omstandigheden vervaardigd. Aangezien de meeste zaken op je bruiloft grondig overwogen zijn, waarom dan niet kiezen voor duurzame trouwringen?

Biologisch voedsel

Je kunt op het gebied van eten en drinken natuurlijk ook duurzame keuzes maken. Kies er bijvoorbeeld voor om alleen maar biologische hapjes te serveren, of te kiezen voor biologische wijn of andere dranken. Je kunt ook minder vlees eten om duurzame keuzes te maken. Op het Voedingscentrum vind je talloze tips voor het maken van duurzame keuzes op het gebied van voeding.

Duurzame locatie

Ook op het gebied van het kiezen van de locatie kun je duurzame keuzes maken. Zo kun je het duurzame thema bijvoorbeeld door trekken en kiezen om te trouwen op een oude boerderij, een ecologische plek of in een mooie lichte kas. Je kunt hier natuurlijk heel creatief in zijn en het aanbod van duurzame locaties is uiteraard heel breed. Duurzame trouwlocaties zorgen ervoor dat jullie bruiloft helemaal eco-fabulous is. Duurzame trouwlocaties bestaan in veel verschillende vormen en maten, maar dragen op hun eigen manier op een bepaalde manier hun steentje bij om een betere wereld te creƫren.

Filantropie

Bij een bruiloft is er ook ruimte om donaties te vragen van je gasten. Laat bij voorbeeld een donatie pot rondgaan en vraag je gasten om een bijdrage te doen aan een organisatie die zich inzet voor duurzaamheid. Zo dragen jij en je aanstaande hoe dan ook bij aan een betere wereld. Daarnaast houd je dan een mooi gevoel over aan jullie bruiloft – jullie hebben immers ook iets gedaan voor een groter goed.