Online beleggen vs. beleggen via de bank

Starten met beleggen kan een hele grote stap zijn. Niet alleen een stap naar rendement, maar ook naar uitzoeken wat bij je past. Je kan beleggen in allerlei zaken en producten. Zo zijn er apps waar je helemaal zelfstandig kan uitzoeken waarin je gaat beleggen. Maar ook via een gerenommeerde bank kan je tegenwoordig goed beleggen. Wat is nu de beste keuze: via de bank beleggen of online beleggen? We vertellen je het in deze blog

We zullen deze vraag behandelen aan de hand van voor- en tegenargumenten. We beginnen met online beleggen.

Voordelen online beleggen

Wanneer je online belegt, kost het overwegend minder geld. De kosten zijn lager omdat jij geen contact onderhoud met een persoon. Je kan zelf verschillende fondsen bij elkaar uitzoeken die bij jouw normen en waarden passen. Er zijn verschillende online brokers, onder andere etoro ervaringen zijn overwegend goed. Ook kan je het gemakkelijk vanuit je luie stoel bijhouden en jouw investeringen wijzigen. Koersen zijn gemakkelijk in te zien via een app.

Nadelen online beleggen

Je onderhoud geen contact met een adviseur. Dit brengt meer risico’s met zich mee. Online beleggen is om deze reden meer iets voor ervaren beleggers. Wanneer je niet weet wat je moet doen met jouw geld dan kan je niemand snel om advies vragen.

Voordelen bij de bank beleggen

Als jij via de bank belegd, heb jij altijd contact met een persoon. Ook zullen ze je heel zorgvuldig helpen door en proces. Wanneer jij bijvoorbeeld een beginnend belegger bent kan dit heel prettig zijn. Zodra je vragen hebt over een beleggingsproduct kan je terecht bij een adviseur die je verder helpt.

Nadelen bij de bank beleggen

Vaak maken de banken op voorhand fondsen. Zij houden het heft in handen en hierdoor heb jij geen directe invloed op de verschillende beleggingsproducten. Ook kunnen de kosten bij een bank hoger zijn dan wanneer je online belegt.

Verschillende aanbieders

Online en via de bank zijn er verschillende aanbieders. Het is goed om uit te zoeken waar welke aanbieder om bekend staat. Zo heb je bepaalde aanbieders die investeren in wapens, of casino’s. Maar je hebt ook brokers die gericht kiezen voor groene fondsen.