Ripple vs Cardano uitgelegd

Een van de nieuwste en meest populaire cryptocurrencies is Ripple, een gecentraliseerd betalingsnetwerk en valuta. Ripple bestaat al een paar jaar en heeft veel voordelen, zoals snelheid en gebruiksgemak. Aan de andere kant is Cardano ook een gedecentraliseerd betalingsnetwerk en valuta, die nieuwer is dan Ripple en niet zo bekend is.

Achtergrond van Ripple

Ripple is een van de meest populaire cryptocurrencies ter wereld. Het is een gecentraliseerd betalingsnetwerk en valuta met een huidige marktkapitalisatie van $ 28,5 miljard. Het wordt op de markt gebracht als een snellere, goedkopere en effectievere manier om geld over te maken. Hoewel het misschien niet helemaal de snelste cryptocurrency ter wereld is, is het nog steeds erg snel. Ripple kan tot 1500 transacties per seconde verwerken, wat veel sneller is dan Bitcoin, die slechts 7 transacties per seconde kan verwerken. Ripple is ook veel goedkoper dan Bitcoin, met transactiekosten van 0.00001 XRP. De transactiekosten voor Bitcoin zijn veel hoger, namelijk 5 dollarcent. Daarnaast is Ripple ook een stuk effectiever.

Achtergrond van Cardano

Cardano is een relatief nieuwe cryptocurrency. Het werd ontwikkeld in 2015 en staat momenteel op de 8e plaats in de marktkapitalisatie, met een totale waarde van $ 7,6 miljard. Net als Ripple is Cardano ook een gedecentraliseerd betalingsnetwerk en valuta. Het is ook open source, wat betekent dat iedereen wijzigingen in de code kan aanbrengen.

Grootste verschil is veiligheid

Cardano is veel veiliger dan Ripple. Cardano gebruikt de programmeertaal Haskell, die vanwege zijn ontwerp goed geschikt is voor beveiliging. Cardano is ook flexibeler dan Ripple, waardoor gebruikers hun eigen regels of ‘slimme contracten’ kunnen maken. Ten slotte is Cardano veel schaalbaarder dan Ripple, met de mogelijkheid om 1000 transacties per seconde te verwerken. Het belangrijkste voordeel van Cardano ten opzichte van Ripple is dat Cardano open-source is, wat betekent dat het door iedereen kan worden verbetert en niet gecentraliseerd is.