Vergelijken van verzekeringen rondom je overlijden, wat is de beste keus op dit gebied?

Het praten over je eigen overlijden is nooit echt leuk, maar af en toe wel nodig. Wat moet je allemaal afsluiten, wat kost het en wat is verstandig om te doen? Met het vergelijken van de verschillende verzekeringen kom je erachter wat bij jou past.

Wat is een levensverzekering?

Met het afsluiten van een levensverzekering, maak je een groot bedrag in één keer beschikbaar. Dat is vaak vanaf een bepaalde datum en meestal is dat wanneer je komt te overlijden. Deze verzekering is dus niet voor jezelf, maar zorgt ervoor dat je jouw familie of andere nabestaanden achterlaat met een stukje financiële zekerheid. Met dir bedrag heb je zekerheid over soms grote beslissingen die lastig zijn als er iemand wegvalt. Met een levensverzekering kan je dat soort situaties voorkomen. Het geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een woning, een inkomen of een studie. Het gaat vaak om zaken die je goed geregeld wil hebben, aangezien je er niks meer aan kan doen wanneer je overlijdt.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Dan bestaat er ook een overlijdensrisicoverzekering, ook wel afgekort een ORV. Als je overlijdt, is dat emotioneel natuurlijk zwaar voor de nabestaanden, maar het heeft soms ook andere consequenties. Misschien ben jij de kostwinnaar van het gezin of staat het huis waarin jullie wonen op jouw naam. Dat kan voor lastige financiële situaties zorgen. Met een overlijdensrisicoverzekering neem je die risico’s weg. Als je komt te overlijden, krijgen je nabestaanden een bedrag, zodat de financiële zorgen gerustgesteld kunnen worden.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Een ORV wordt ook wel een levensverzekering genoemd. Op websites zoals ikvergelijkonline.nl kan je bijvoorbeeld verschillende verzekeringen vergelijken. Als het om belangrijke beslissingen gaat, wil je natuurlijk dat alles goed geregeld is, maar je wil ook niet te veel betalen. Op die manier kan je thuis zelf rustig kijken wat bij jouw wensen aansluit en de beste verzekeraar ertussenuit pikken. Deze verzekering wordt vaak afgesloten zodat de woning behouden kan worden, er een inkomen voor de overgebleven partner is, een studie of alimentatie betaald kan worden of om eventuele schulden af te lossen.

Wat is het verschil met een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is de meest bekende verzekering en daar heb je vast al eens van gehoord. Dit is de verzekering die ervoor zorgt dat er een geldbedrag beschikbaar is voor je uitvaart. Je nabestaanden kunnen dan een uitvaart regelen, zonder na te hoeven denken over alle kosten die daarbij komen kijken. Een uitvaart kan namelijk duurder uitvallen dan je van tevoren denkt. Een gemiddelde uitvaart kost tussen de achtduizend en tienduizend euro. Met een uitvaartverzekering heb je, afhankelijk van je premie, dat bedrag in ieder geval gereserveerd. Zo komen je nabestaanden niet ineens voor onvoorziene kosten te staan.

Zijn deze verzekeringen nodig of verplicht?

Deze verzekeringen zijn niet verplicht zoals een zorgverzekering of een autoverzekering. Toch is het aan te raden om in ieder geval één van deze verzekeringen af te sluiten voor de zekerheid. Ook ligt het natuurlijk aan je financiële situatie. Heb je een flinke spaarrekening, alle zaakjes goed op orde en het huis verdeeld over twee namen, dan kan je familie het misschien makkelijk betalen uit eigen zak. Dan is een verzekering niet per se nodig.