Voorbeschouwing Premier league darts

Sinds Michael ‘Mighty Mike’ van Gerwen succesvol is in de dartsport, is de sport bezig aan een ware comeback in Nederland. Waar we jaren geleden Raymond ‘Barney’ van Barneveld naar de overwinningen juichten, doen we dat nu met de sympathieke Brabander. Hij wint toernooi na toernooi en staat momenteel onder andere in de Premier League Darts te gooien. Dit toernooi wordt, anders dan andere toernooien, niet in een weekend gespeeld, maar kent meerdere speelrondes welke in mei 2020 tot een hopelijk zinderende finale komen. Hoe staat Michael van Gerwen ervoor en kunnen we concurrentie van anderen verwachten? Tijd voor een voorbeschouwing!

De opzet van het toernooi

De Premier League Darts verandert af en toe van opzet, zoals veel darttoernooien. In de 2020 editie spelen 18 darters tegen elkaar. Deze groep bestaat uit 9 geplaatste spelers die hun plek verdiend hebben met de prestaties in andere toernooien, de overige 9 zijn zogenoemde ‘challengers’. Dit is een groep van 9 jonge, veelbelovende talenten. Het idee hiervoor is in de 2019 editie van het toernooi per toeval geboren, toen Gary Anderson zich op het laatste moment af moest melden en er elke avond een andere speler werd uitgenodigd om te spelen. Toen werden deze 9 nog ‘contenders’ genoemd, anno 2020 zijn het dus ‘challengers’ en is dit het nieuwe format. Elke speelavond in de eerste 9 rondes doet er één ‘challenger’ mee.

Spelers Premier League Darts 2020

Onder de 9 geplaatste spelers vinden we uiteraard Michael van Gerwen, die het toernooi 5 maal won, waarvan vanaf 2016 alle edities tot nu toe. Hij is volgens de kenners ook de favoriet voor deze zegen dit jaar, dat zou zijn vijfde op rij worden. Mocht het de Vlijmenaar lukken om te winnen, dan evenaart hij het aantal overwinningen van huidig recordhouder Phil Taylor, de ongekroonde koning van de darts.

Naast Michael zullen onder andere Peter Wright, Gerwyn Price en Rob Cross in actie komen, waarbij Cross de verliezend finalist van 2019 is. Ook Gary Anderson, een andere grote naam en oudgediende in de dartwereld, neemt deel. Onder de ‘challengers’ vinden we twee Nederlandse namen: Jeffrey de Zwaan en Jermaine Wattimena. Zij zullen beiden in Rotterdam spelen, tijdens de 8e ronde. Het toernooi heeft zo dus een behoorlijk Nederlands tintje.

Wie zal het toernooi gaan winnen?

De gedoodverfde winnaar is onze eigen Michael van Gerwen. Bijna alles wat hij de afgelopen jaren aanraakt verandert in goud, hij staat steevast op de eerste plek in de ranglijst van dartbond PDC en wint het gros van de grote toernooien. Sterker nog, hij wint ze vaak meerdere malen. Een van de weinige toernooien die hij niet heeft gewonnen de afgelopen tijd is het World Championship, hij verloor de finale tegen Peter Wright. En daar zal hij zich voor willen revancheren! Dat deed hij al in de eerste ronde van de Premier League, door met 7-5 van diezelfde Wright te winnen. In de tweede ronde versloeg hij de eveneens geplaatste Daryl Gurney met maar liefst 7-1. Dat we Van Gerwen in de finale op 21 mei gaan terugzien, lijkt vrijwel zeker. En de kans is zeer groot dat hij er ook met de titel vandoor gaat. Geen enkele andere darter staat er volgens de kenners zo goed voor, maar wie weet kan Wright wel weer voor een verrassing zorgen!