Wat komt er kijken bij een cosmetische ingreep?

Jaarlijks worden er zo’n 400.000 cosmetische ingrepen uitgevoerd. Dat gaat van botox tot liposuctie en eigenlijk alles wat daartussenin zit. Waar vaak gedacht wordt dat een cosmetische ingreep, ook wel plastische chirurgie genoemd, enkel gedaan wordt door mensen die hun lichaam willen ‘verfraaien’, is dat niet het hele verhaal. Want soms zijn deze ingrepen gewoon bittere noodzaak.

Zo helpen plastisch chirurgen ook mensen met brandwonden of ernstige littekens, en wordt botox gebruikt tegen migraine en overmatig zweten. Overweeg jij, om wat voor reden dan ook, een cosmetische ingreep en wil je weten wat daarbij komt kijken? Lees dan snel verder!

Kies een betrouwbare arts of kliniek

Een cosmetische ingreep is een medische handeling. Dat geldt ook voor botox en fillers, wat veelvoorkomende ingrepen zijn. En waar mensen wel snappen dat je een borstvergroting niet door zomaar iemand moet laten uitvoeren, vertrouwen sommigen wel een schoonheidsspecialist die botox er wel even bijdoet.

Dat mag dus niet! Omdat dit medische handelingen zijn, mogen deze enkel door een bevoegd medisch specialist worden uitgevoerd. Dat is meestal een arts, of in sommige gevallen een verpleegkundig specialist of een arts-assistent.

Niet naar de schoonheidsspecialist dus, ook al gaat het om een prikje! Kies dus altijd een arts of een kliniek, en één die bij voorkeur goed aangeschreven staat. Lees reviews, kijk of je met iemand die die behandeling heeft ondergaan kunt spreken en vertrouw op je gevoel. Normaal gesproken krijg je voor de behandeling een intake. Vooral bij ingrepen waarbij gesneden moet worden, zoals een facelift of liposuctie, zit er bij een goede arts tijd tussen de intake en de behandeling. Zo weet je waar je aan toe bent, wat je mag verwachten en kun je dit allemaal even laten bezinken.

Kies liever een Nederlandse arts en kliniek

In het buitenland kun je vaak goedkoper dezelfde behandeling krijgen, zoals in Turkije. En hoewel de specialisten daar ongetwijfeld goed opgeleid en gekwalificeerd zijn, heeft dit ook enkele nadelen. Zo moet je langere tijd in het land verblijven, en zitten intake, behandeling en nazorg dicht op elkaar.

Bovendien moet je ook weer naar huis, en wat als je je onderweg of thuis niet goed voelt of er iets mis blijkt te zijn? Nederlandse specialisten raden het dan ook af, zij zien te vaak dat zij nazorg moeten verlenen op ingrepen die in het buitenland zijn uitgevoerd en lang niet allemaal goed gaan.

Geef jezelf tijd ná de ingreep

De ingrepen vinden vrijwel altijd poliklinisch plaats, wat betekent dat je dezelfde dag weer naar huis mag. Dit is tegenwoordig niet vreemd, dat gebeurt bij reguliere ingrepen in het ziekenhuis ook steeds vaker. Waar je rekening mee moet houden, is dat je na de ingreep nog wel last kunt hebben van een eventuele narcose of roesje, en dat zelf autorijden eigenlijk altijd uit den boze is. Zorg dus dat iemand je kan komen ophalen en misschien ook nog even bij je kan blijven na afloop, om je in de gaten te houden.

En voor de meeste ingrepen geldt ook dat je een bepaalde periode, variërend van dagen tot weken, rustig aan moet doen. Niet zwaar tillen en niet sporten bijvoorbeeld. Of zelfs je haren wassen! Heb je kinderen of een zware baan, dan zul je dus echt hulp nodig hebben en/of vakantie moeten nemen. Dit wordt soms nog wel eens onderschat, maar is echt nodig voor het beste resultaat en om littekens zoveel mogelijk te voorkomen. Hou hier dus rekening mee!