4 goede redenen om te stoppen met drugs

De festivalzomer ligt ondertussen al een tijdje achter ons. Menig festivalganger kon, na twee jaar coronaonderbreking en de bijbehorende knaldrang, zijn of haar festivalhart niet op. Helaas is geen geheim dat er op veel festivals hier en daar een stimulerend middeltje wordt gebruikt. Integendeel, drugs horen er op een festival regelmatig bij. En dat terwijl we een verbod op harddrugs kennen. Toch lijkt drugsgebruik normaal onder sommige jongeren. Misschien geldt dit ook voor jou en wil je afkicken van drugs?

Zoals iedereen best weet is druggebruik niet gezond. Veel jongeren beginnen te experimenteren op een festival en denken dat ze alles onder controle hebben. Het is pas als je druggebruik het punt bereikt dat het een verslaving wordt dat je leven in een neerwaartse spiraal komt. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen dus in dit artikel bespreken we vier goede redenen om te stoppen met drugs.

Je bent gezonder.

Er bestaat geen enkele drug zonder schadelijke effecten. De precieze effecten verschillen per drug. Heroïne of pijnstillers onderdrukken de werking van de longen en dit kan leiden tot tuberculose, longontsteking of abcessen. Marihuana kan leiden tot geheugenverlies en de rook is schadelijk voor de longen, net zoals bij roken. Methamfetamine is extreem hard voor het hele lichaam, vooral voor het zenuwstelsel en de hersenen. Overdreven druggebruik van kan leiden tot extreem gewichtsverlies en ondervoeding, wat iemands immuunsysteem dan weer kan aantasten.

Je vermindert uw risico op overlijden.

Veel drugs kunnen zelfs al bij het eerste gebruik dodelijk zijn. Andere kunnen op lange termijn een schadelijk effect hebben. Cocaïne is zeer belastend voor het hart en de slagaders, wat kan leiden tot een onmiddellijke hartstilstand of hartaanval. Alcohol kan dodelijk zijn bij een overdosis of de kans op ongelukken vergroten. Synthetische drugs zoals XTC kunnen leiden tot oververhitting, waardoor organen kunnen stoppen met werken. Stoppen met drugs betekent dat je veel meer kans hebt om langer te leven.

Je hebt meer kans om een goede baan te behouden.

Een van de typische kenmerken van het afglijden naar een verslaving is het verlies van werk. Het komt vaak voor dat iemand die drugs gebruikt anderen de schuld geeft van deze tegenslag. Heel vaak is het omdat de persoon niet meer zo goed presteert op het werk. Er werden waarschijnlijk meer ziektedagen opgenomen. Projecten werden niet afgemaakt. Er werden fouten gemaakt. Klanten werden verwaarloosd en collega’s vervreemd.

Je kunt je relaties beter in stand houden.

Als iemands partner, vriend of familielid drugs gebruikt, komt de relatie sowieso onder druk te staan. Vaak zie je dat relaties het druggebruik van hun partner, vriend of familielid op een bepaald moment niet meer tolereren. Als deze persoon dan geen hulp aanvaardt, zie je dat de relaties vaak moeilijk lopen of zelfs beïndigd worden. Hierdoor komt de verslaafde in nog grotere problemen omdat hij of zij geen steun meer heeft van de belangrijkse personen in zijn of haar leven.

We hopen dat we je met dit artikel voldoende redenen hebben gegeven om je druggebruik ernstig in vraag te stellen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, je zult een gelukkiger leven leiden.