Wat leer je allemaal op een timemanagement cursus?

Veel mensen lopen er tegenaan dat er te weinig uren in een dag zitten. Tenminste, zo ervaren velen dat. En dus wordt er veel overgewerkt, menigeen zit ’s avonds of in het weekend nog aan het werk. Dit kan voor een korte, drukke periode zijn, maar als dit een meer permanente situatie wordt, is er vaak meer aan de hand dan dat het alleen druk is. Het kan natuurlijk dat je simpelweg teveel werk hebt voor het aantal uren dat je werkt, maar vaker is het een kwestie van het niet goed indelen van je (werk)tijd. En laat daar nu een oplossing voor bestaan. Zo kun je een time management cursus volgen. Benieuwd wat dat is en wat je daar zoal leert? Wij zochten het voor je uit.

Wat is timemanagement?

Timemanagement staat voor dingen gedaan krijgen. Voorheen vonden we het vooral nodig om meer te doen in minder tijd, maar uiteindelijk kan dit ook weer werkdruk opleveren. Bovendien houdt die efficiëntieslag, die je hiermee probeert te maken, ergens een keer op. Deze vorm van timemanagement richt zich op de vraag hoe snel je van A naar B komt. De nieuwe manier van timemanagement draait om de vraag wat je doel is en wat je doet om daar te komen. Het draait dus niet meer om de weg van A naar B maar om B zelf. Je focus met timemanagement is gericht op B, je doel, en hoe je daar effectief mee omgaat. Effectief en efficiënt zijn dus niet hetzelfde, al worden de termen wel vaak zo gebruikt.

Wat leer je in een cursus timemanagement?

Nu we dus weten dat timemanagement draait om effectief werken en het behalen van jouw doelen, kun je hiermee aan de slag. Het is een trend om met zelfhulpboeken aan de slag te gaan, maar of je dan écht timemanagement leert is de vraag. Wel kunnen die boeken een mooie ondersteuning zijn, maar in een cursus leer je de theorie van timemanagement toepassen in de praktijk. Hierbij krijg je hulp en ondersteuningen van professionals, waarbij je ook gewezen wordt op jouw valkuilen (die je zelf misschien niet wil zien, of gewoon niet meer ziet).

Na een cursus timemanagement zul je de volgende dingen gaan ervaren:

  • Rust in je hoofd en meer overzicht
  • Hogere productiviteit en effectiever werken
  • Tijdswinst
  • Meer plezier en voldoening
  • Betere sfeer en onderlingen relaties
  • Betere privé-werkbalans

Enkele voorbeelden

Hoe krijg je dit dan voor elkaar? Enkele dingen die gaan gebeuren nadat je een cursus timemanagement hebt gevolgd zijn: iedere dag een lege mailbox (ja het kan!). Je leert prioriteiten stellen, planningen maken en je daaraan te houden. Je leert perfectionisme los te laten en, heel belangrijk, nee te zeggen. Je volgt jouw planning en hebt grip op afleiding, onderbrekingen en andere verstoringen. Lekker werken wordt weer normaal, werk komt af en dat geeft voldoening. Plus, je privétijd wordt weer privétijd!

Er zijn nog meer onderdelen die beter gaan lopen, en iedereen heeft een persoonlijk leerdoel. Het zal dus niet zo zijn dat een cursus voor iedereen dezelfde uitkomsten heeft, omdat niet iedereen dezelfde problemen ervaart.