5 Tips voor een rustige babykamer

Er is een kleine op komst of de kleine is er al! Dan wordt het tijd voor een mooie kamer voor de baby. Een kamer waar de baby rustig kan slapen en spelen. Maar ook een kamer die rust uitstraalt voor de ouders, want zo’n kleine in het gezin kan erg druk en wennen zijn. Daarom hebben wij maar liefst vijf tips om de kamer zo rustig mogelijk te houden.

  1. Kleurtje op de muur

Een kleur op de muur geeft een kamer net wat extra, maar de kleur is hierbij wel belangrijk! Kleuren roepen namelijk bepaalde emoties of gevoelens op. Dit kan zijn: van blijdschap tot onrust zijn en van ontspanning tot enthousiasme. Over het effect van kleuren zijn hele wetenschappelijke studies.

Voor rust in de kamer kun je het beste de kleur groen kiezen. Deze kleur staat voor ontspannen en fris. Dit komt doordat het altijd geassocieerd wordt met het groen van de natuur. Men denkt met de kleur groen meestal aan natuur en zomer. Vandaar dat het ook stress verminderen is. In ziekenhuizen dragen chirurgen om dezelfde reden  groene dokters jassen. Nog een voordeel van de kleur groen: het is genderneutraal. De muur kan dus al geschilderd worden voordat je het geslacht van de baby weet.

2. Wit en muurstickers

Je kunt de muur ook gewoon wit laten. De ‘kleur’ wit straalt ook rust uit. Je kunt het opfleuren met muurstickers in de vorm van bloemen of dieren. De muursticker babykamer geeft een witte muur net iets extra terwijl het niet te veel wordt. Je kunt het zo rustig houden zoals je zelf wilt.

3.  Planten en nog meer groen

Breng wat groene vrienden in de kamer. Misschien is de baby zich niet bewust van het rustgevende groen van de planten. Jij als ouder bent je hier wel bewust van. Naast dat de kleur groen rustgevend is, kunnen planten ook nog eens luchtzuiverend zijn! Wie wil nu niet een schone lucht voor de kleine? Een luchtzuiverende plant is dan dus ook een goede optie, maar een vetplantje doet het ook altijd leuk op een kamer. Een voordeel van een vetplant is de onderhoud: hij heeft niet veel water nodig dus er is niet veel omkijken naar.

Denk goed na over waar je een plant wilt plaatsen en hoeveel zonlicht er schijnt. Niet elke plant kan bijvoorbeeld tegen heel veel zonlicht dus onderzoek wat voor plant je waar plaatst

4. Licht of geen licht in de kamer

Koop fijne gordijnen die bij jouw kind passen. Houdt je kind van een donkere kamer met een klein lichtje aan of juist een lichte kamer? Wanneer je kiest voor verduisterende gordijnen, krijg je voldoende continuïteit wat betreft licht. Dag en nacht is het donker als de gordijnen dicht zijn. Met een nachtlampje kun je de kamer licht maken indien je baby dat prettig vindt. Zo heb je controle over het licht in de kamer.

5. Houten meubels en elementen

Houten meubels of houten elementen in de kamer zorgen voor rust doordat men hout weer met de natuur associeert. Hout komt immers uit bomen. Zorg dan voor houten meubels of houten elementen in de kamer. Met elementen bedoelen we houten details: fotolijsten, beeldjes of wandplanken.