Autoverzekeringen 2021: wat kunnen we verwachten?

In 2020 was er door Corona veel minder verkeer op de weg en zijn er dus ook minder ongelukken gebeurd. Heeft dat een gunstig effect op de premie van autoverzekeringen? Hoe is de premie van een verzekering eigenlijk opgebouwd en waar baseert de verzekeraar de hoogte van de premie op? Er zijn verschillende aspecten die de dekking van een autoverzekering en de hoogte van de premie bepalen. We zetten ze op een rijtje en helpen je om de juiste autoverzekering te vinden.

Welke autoverzekering past bij jou?

WA
Als je een auto hebt ben je verplicht om die te verzekeren. Je kunt kiezen uit 3 verschillende. De meest basale is een autoverzekering met WA-dekking. Hiermee ben je verzekerd voor de schade die je veroorzaakt aan andere auto’s en letsel van personen die bij de aanrijding betrokken zijn. Schade aan je eigen auto is dus niet verzekerd.

WA met beperkt casco
Wil je iets uitgebreider verzekerd zijn dan is er de WA-autoverzekering met beperkt casco. Dat wil zeggen dat schade aan derden en onvoorziene schade aan je eigen gedekt is. Denk hierbij aan; ruitschade, hagelschade, stormschade of diefstal.

ALLRISK
Als je in een nieuwe of bijna nieuwe auto rijdt is een allrisk autoverzekering het overwegen waard. Deze verzekering met de meest complete dekking wordt ook wel WA casco of volledig casco genoemd. Hierbij is vrijwel alles verzekerd. Ook als een aanrijding jouw schuld is of als je schade oploopt omdat je een paaltje over het hoofd ziet. Zelfs vandalisme valt onder de dekking.

De premie
De hoogte van de premie is niet alleen afhankelijk van de autoverzekering die je afsluit. Ook het merk auto, het aantal schadevrije jaren die u hebt opgebouwd, het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt en je leeftijd beïnvloeden de hoogte van je premie. Zo heeft een autoverzekering voor een beginnend bestuurder een andere premie dan een autoverzekering voor senioren. Zelfs je woonplaats speelt daar een belangrijke rol in. Automobilisten die in de grote stad wonen betalen meer omdat daar eenvoudigweg meer aanrijdingen, vernielingen en diefstallen plaatsvinden.

Bedenktijd
Zoals bij elke aankoop heb je na het afsluiten van een autoverzekering 14 dagen bedenktijd om van de koop af te zien. Dat geldt dus ook voor een autoverzekering. Deze kun je zonder opgaaf van reden en geheel kosteloos binnen de bedenktijd opzeggen of omzetten naar een andere verzekering.

Vergelijken loont
Online kun je dekkingen en premies van alle autoverzekeringen vergelijken. Maar de goedkoopste verzekering hoeft niet altijd de beste verzekering voor jou te zijn. Kijk niet alleen naar de prijs maar ook naar de voorwaarden en dekkingsgraad.