Zo bespaar je op energiekosten in de horeca

Koelingen, lampen en airconditioning. Ze draaien bijna continu. Het lijkt dan ook bijna onmogelijk om als eigenaar van een horecagelegenheid te besparen op de energiekosten. Maar niets is minder waar. Met een paar simpele, maar effectieve maatregelen, kun je een hoop geld in eigen zak houden. Wij vertellen je hoe!

Duurzame verlichting

Ga allereerst na of de verlichting in jouw club, restaurant of bar duurzamer kan. Kom je gloeilampen en halogeenspots tegen? Gooi die weg en vervang ze allemaal door door spaarlampen en ledverlichting. Ja, óók in de keuken. Misschien even een investering. Maar die heb je zo terugverdiend, want dit soort lampen verbruiken vijf tot tien keer minder stroom. En ondanks het lagere verbruik geven ze nog genoeg licht om gewoon je werk te kunnen doen. Sterker nog, vaak is het zelfs prima sfeerverlichting.

Betere isolatie

Een iets rigoureuzere manier om de energiekosten omlaag te brengen, is het aanbrengen van betere isolatie. Isoleer bijvoorbeeld je buitenmuren en maak gebruik van dubbel glas om ervoor te zorgen dat je centrale verwarming een groter effect heeft. Door de kou van buiten te weren en de warmte juist in je zaak te houden. Is de muur isoleren geen optie? Plaats dan in ieder geval radiatorfolie tussen een radiator en de wand.

Zorg er verder voor dat je waterleidingen niet te veel warmte kunnen verliezen, door ze beter te isoleren. En doe datzelfde bij de leidingen van de airconditioning als je daar gebruik van maakt. Mocht je de airco regelmatig aanzetten, let er dan trouwens ook op dat je dit nooit doet terwijl de ruimte ook wordt verwarmd.

Energiezuinige apparatuur

Als je nieuwe apparatuur aanschaft – zoals koelkasten, warmhoudplaten en vaatwassers –, zorg dan dat je een duurzame variant uitkiest. Apparaten zijn steeds beter geïsoleerd en verbruiken steeds minder energie. Ook als een oud apparaat nog niet perse aan het einde van de levensduur is kan het om die reden de overweging waard zijn om hem alvast te vervangen door een nieuwe. En om even terug te komen op de centrale verwarming die net al werd genoemd in combinatie met de betere isolatie: is je ketel ouder dan twaalf jaar? Dan wordt het tijd om die te vervangen door een nieuwe, energiezuinige HR-ketel.

Goedkopere energieleverancier

Heb je er al alles aan gedaan om je energiekosten terug te dringen? Is jouw zaak al voorzien van duurzame verlichting, milieuvriendelijke apparatuur en goede isolatie? Dan is er nog één belangrijk ding wat je kunt doen om jouw elektriciteitsrekening omlaag te brengen. Dat is overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Om erachter te komen bij wie je het minste betaalt, kun je online energie vergelijken. Geef aan wat jouw verbruik is en kijk op basis daarvan wat jouw maandelijkse of jaarlijkse kosten zullen zijn per leverancier.

Is duurzaamheid voor jou van groot belang om de ecologische voetafdruk van je horecazaak te verkleinen? Kies dan bovenal voor groene stroom. Opgewekt via bijvoorbeeld windmolens, zonneparken of uit waterkracht. Daar zijn amper of zelfs helemaal geen schadelijke, fossiele brandstoffen aan te pas gekomen. En dit soort stroom brengt dus veel minder schade toe aan het milieu.