De meest bekeken sporten onder Nederlanders

 

Vaak bestaat er een beeld van mannen die op zondagavond studio sport aan willen zetten, en vrouwen die er chagrijnig naast zitten omdat het ze niet interesseert. Kunnen we daar nú een einde aan maken? In de praktijk lijkt hier namelijk weinig van waar te zijn. Vrouwen vinden kijken naar sport net zo leuk als mannen, maar hebben misschien iets andere voorkeuren dan mannen zouden hebben. Benieuwd waarin mannen en vrouwen vooral van elkaar verschillen en naar welke sport(en) vrouwen dan het liefst kijken? Wij maken een overzicht.

 

Voetbal

De cijfers van de meest bekeken tv-programma’s of fragmenten worden standaard gedeeld door Stichting Kijkonderzoek, die het telvisie-jaaroverzicht over vorig jaar bekend maakte. Stichting Kijkonderzoek maakte afgelopen week weer het televisie-jaaroverzicht bekend. Uit het verslag blijkt dat de Nederlander in 2019 gemiddeld 156 minuten per dag televisie (2 uur en 36 minuten keek). Dit is iets minder dan in 2018. Het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzenddag steeg in 2019 naar 13,1%, wat overeenkomt met 20 minuten per dag. In 2018 was dit nog 17 minuten per dag. In Nederland kijken voetballiefhebbers graag naar de Eredivisie, maar ook het Europa League programma wordt veelvuldig bekeken. Ook het hoogste niveau van andere landen, zoal de tussenstand van LaLiga, houden veel Nederlanders graag in de gaten.

Boksen

Veel Nederlanders zijn de laatste jaren naar bokswedstrijden gaan kijken, vooral toen de wedstrijden ‘Rico vs. Badr’ uitgezonden werden. Voetbal neemt een prominente plek in op de lijst van meest bekeken tv-programma’s. Het meest bekeken niet-voetbal programma was het gevecht tussen Badr Hari en Rico Verhoeven in het zwaargewicht van Glory. Ruim 3,5 miljoen mensen schakelden op 22 december in op Veronica voor ‘het gevecht van de eeuw’. Ook Studio France wist op 7 juli veel kijkers te trekken: 2,8 miljoen. Voor de liefhebbers van de wedstrijden tussen de twee zwaargewichten Rico en Badr is het lang geduld hebben voordat hun wensen vervuld worden: beide topsporters hebben al gezegd bij een rematch te zijn, maar hebben nog geen uitspraken gedaan over wanneer dit zou kunnen.

Grand prix

 

Sinds Max Verstappen deelneemt aan de Formule-1, zijn veel Nederlanders aan de buis gekluisterd als Max weer gaat racen. Het gemiddelde aantal kijkers per race is wereldwijd zo’n 87,4 miljoen. In 2020 bleek dat de Formule 1 (en Max Verstappen) opnieuw populairder waren en meer bekend werden dan het jaar ervoor. In 2019 was dit ook al het geval, toen was er ook sprake van een stijging van het aantal kijkers ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens experts is de verwachting dat Formule 1 en de Grand Prix de komende jaren alleen maar zal stijgen in populariteit. De eerstvolgende Grand Prix wedstrijd staat gepland na de zomerstop, op 29 augustus in 2021. Deze zal plaatsvinden in België en zal gevolgd worden door de Nedrlandse Grand Prix, op het circuit van Zandvoort. Deze wedstrijd zal plaatsvinden op 5 september.

 

Hockey

 

Hockey is in Nederland een heel populaire sport en daarom wordt het ook veel bekeken onder veel Nederlandse mannen en vrouwen. Ook doen zowel de Nederlandse hockeyvrouwen als de Nederlandse hockeymannen het erg goed op de Olympische spelen en op de kampioenschappen, wat het natuurlijk nog extra leuk maakt om naar te kijken.