De nieuwste trends omtrent slimme toepassingen rondom huis

De huizenprijzen gaan door het plafond, de energiekosten trouwens ook. Deze tijd vraagt om slimme oplossingen en binnen een smart home is er veel mogelijk. Dit zijn de nieuwste trends op het gebied van slim wonen.

Geen airco maar zonwering

Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. De zomers lijken ieder jaar heter te worden, hoog tijd dus voor echte zonwering. Denk bijvoorbeeld aan rolluiken die je buiten voor het raam monteert. Naast het zonlicht houdt dit ook veel warmte tegen wat erg prettig is in de zomer. In de winter helpt het juist de warmte binnen te houden, wat je zeker zult merken als de woning niet voorzien is van HR++ glas of beter. De zonwering van Somfy is niet alleen goed voor temperatuurregeling, het is ook een slim systeem dat je binnen je smart home setup perfect kunt integreren.

Slimme raamdecoratie

Een gordijn kan open en dicht. Een jaloezie kan ook nog draaien, toch zullen de meeste gordijnen in huis slechts eenmaal per dag in beweging komen. Je kunt de raamdecoratie automatiseren voor een breed scala aan nieuwe mogelijkheden. Zo kun je overdag de gordijnen aan de zonzijde sluiten om zonlicht buiten te houden. Of sluit de gordijnen in de huiskamer zodra de zon onder gaat. In de ochtend kun je met je stem de gordijnen op de slaapkamer openen, dan wordt je prettig wakker. Maak scenario’s aan waarmee je de woning een eigen leven geeft. Als jij inpakt op je werk om naar huis te gaan zullen de gordijnen sluiten, de lampen gaan aan en de thermostaat gaat alvast een paar graden hoger. Wat wil je nog meer?

Beter slapen

Als we het toch hebben over de slaapkamer dan is het goed om te weten dat niet alleen smartwatches jouw slaapgedrag kunnen monitoren, de nieuwe Nest Hub kan zelfs vanaf het nachtkastje jouw slaapritme in kaart brengen. Slapen in een donkere ruimte helpt om van een betere nachtrust te genieten, kies daarom bij voorkeur voor verduisterende raamdecoratie op de slaapkamer.

Wie staat er aan de deur?

Als de deurbel gaat is het altijd weer een verrassing wie er nu weer aan de deur staat. Met een deurbel camera zie je direct of het de moeite waard is om open te doen. Met de Somfy camera voor buiten kun je zelfs de persoon aan de deur te woord staan omdat er een tweeweg communicatie systeem is ingebouwd. Het mooiste is dat dit ook werkt als je niet thuis bent. Zo kun je tijdens je afwezigheid aan de postbezorger vragen om het pakje over de schutting te gooien. Doe dit trouwens niet als je een nieuwe gadget hebt besteld die breekbaar is!

Veiliger wonen dankzij slimme toepassingen

Slimme lampen en spraak assistenten kennen we nu wel. Slimme toepassingen voor veiligheid zijn minder interessant als ‘gadget’ of speeltjes maar je hebt er wel veel voordeel van in een noodsituatie. Denk aan een slimme rookmelder die niet alleen alarm slaat in huis maar ook een bericht zal sturen naar familieleden. Of IP camera’s voor binnen en buiten die je een notificatie geven als er beweging wordt geconstateerd. Smart locks laten je een lijst bekijken met momenten dat de deur geopend of gesloten is. Zo weet je zeker dat jouw kinderen weer veilig van school zijn thuisgekomen.