Duurzame woontrends die het waard zijn om te volgen

Anno 2020 vinden we het steeds belangrijker om duurzame keuzes te maken in ons dagelijks leven. We worden ons namelijk steeds bewuster van de klimaatveranderingen en de noodzaak van milieuvriendelijke keuzes maken wordt ons steeds duidelijker. Een duurzame woning hoort daar natuurlijk ook bij. Het voordeel van duurzame keuzes maken, is dat het je vaak helpt om geld te besparen op vaste lasten. In dit artikel praten we je bij over belangrijke trends op het gebied van wonen.

Trend 1: Zorgen voor goede isolatie 

Goede isolatie is erg belangrijk voor een duurzame woning. De eerste stap is om te kijken waar het huis beter geïsoleerd kan worden. Of je nu een nieuw huis, ouder huis of appartement hebt: vaak is er ergens wel iets te verbeteren. Goede isolatie zorgt namelijk dat je in de winter minder kosten hebt aan het verwarmen van je huis en in de zomer minder kosten aan het verkoelen van je huis. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook beter voor het milieu. Kies voor een energieleverancier van groene stroom om nóg duurzamer te zijn.

Trend 2: Moderne apparatuur in huis halen

Slimme apparaten kunnen jou helpen om te besparen op je energiekosten. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat. Slimme apparaten zijn vaak verbonden aan apps, zo kun je op je telefoon bijvoorbeeld de lichten regelen of de temperatuur aanpassen. Buitenom energie kun je ook op water en gas besparen. Een ander slim apparaat waar je dan aan kunt denken is een watermonitor. Deze geeft je inzicht in je waterverbruik. Alle informatie die de slimme apparaten geven kunnen je helpen om te besparen op deze kosten.

Trend 3: Zelf energie opwekken

Eén van de beste manieren om energie te besparen is natuurlijk door zelf op een duurzame manier energie op te wekken. Dit kan bijvoorbeeld met zonnepanelen die je op je dak plaatst. Zonnepanelen zijn een flinke investering, gelukkig verdien je dit terug doordat je zelf je energie opwekt. Je kunt ook energie opwekken door gebruik te maken van de wind. Deze optie is natuurlijk niet voor elk huis geschikt. Maar als je een goede locatie hebt en een vergunning krijgt, dan kan dit een erg gunstige manier zijn om je kosten te verlagen.

Trend 4: Kiezen voor duurzame materialen 

Voor zowel binnen als buiten geldt: gebruik zoveel mogelijk duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor een duurzaam merk als je nieuwe meubels gaat kopen. Deze zijn op een duurzame manier gemaakt en de gebruikte materialen zijn milieuvriendelijk of gerecycled. Helemaal milieuvriendelijk is om zelf je meubels op te pimpen in plaats van nieuwe te kopen. Dit is fijn voor je portemonnee en een duurzame oplossing.