Waar moet je rekening mee houden als je op een kleine baby gaat passen?

Kleine kinderen hebben. Andere zorg nodig dan oudere kinderen; dat is een feit .Als je iemand in je omgeving hebt die net is bevallen, dan zal je waarschijnlijk regelmatig het kleine frummeltje mogen ontmoeten. Als je dan ook gevraagd wordt om af en toe op te komen passen, dan zijn er een heleboel andere zaken waar je rekening mee moet gaan houden. Passen op een kleine baby is nou eenmaal een enorme verantwoordelijkheid. In dit artikel geven we tips voor wanneer je op een kleine baby gaat passen.

Let altijd op het hoofd

Babies hebben als ze net geboren zijn een relatief zwaar hoofd. Zeker ten opzichte van hoe relatief weinig nekspieren ze hebben. Daarom zijn ze, wanneer je ze rechtop zet, vaak niet in staat om hun eigen hoofd recht te houden. Het is belangrijk dat je hun hoofd daarom ondersteunt – continu. Dit kun je bijvoorbeeld doen door met je vingers het hoofd recht te houden.

Luiers verschonen

Babies poepen en plassen natuurlijk in een luier. Deze moet regelmatig verschoond worden, want het is voor babies enorm oncomfortabel om lang in hun eigen sh*t (letterlijk) te zitten. Als je babies verschoont trek je hun beentjes omhoog. Let op dat je de beentjes niet te ver naar achter trekt, maar eerder als een soort kikkerhouding uit elkaar. Luiers voor de baby zijn tegenwoordig zo door ontwikkeld dat je vanaf de buitenkant van de luier soms zelfs kunt zien of de baby geplast heeft. In dat geval verschijnt er namelijk een streep op de luier.

Baby niet alleen laten

We begrijpen het – het is intensief om op een baby te passen. Je kunt ze namelijk absoluut niet alleen alten. Wanneer ze bijvoorbeeld zouden vallen, lopen ze een groot risico. Zorg dus bijvoorbeeld dat je een klein bedje of wiegje in de (woon)kamer hebt zodat je daar de baby in kan leggen mocht je even naar de wc moeten of iets anders moeten doen. Verder is het belangrijk dat je ten alle tijden zicht houdt op de baby.

Geen parfum

Babies zijn ontzettend gevoelig voor geur, en bepaalde geuren kunnen heel heftig zijn voor een klein babylichaampje. Als je op een baby gaat passen zouden we je willen adviseren om geen parfum te dragen. Een bodylotion met een geur zou bijvoorbeeld wel kunnen.

Voeding

De meeste babies kunnen nog geen vast voedsel eten, maar drinken bijvoorbeeld melk. Je kunt het beste met de ouders bespreken hoeveel de baby eet en op welke momenten. Schrijf dit ook voor jezelf op, zodat je dit altijd terug kunt lezen. Een baby krijgt namelijk vaak precies afgewogen voeding en het is belangrijk hier secuur mee te zijn.

Huilende babies

Als je je best doet voor een mensje en deze begint te huilen, dan kan dat frustrerend of teleurstellend zijn. Je probeert het immers goed te doen. Babes kunnen natuurlijk niet praten, dus ze kunnen je niet vertellen wat ze dwars zit. Vaak is er toch iets mis als een baby huilt, dus probeer bij jezelf na te gaan of je niet vergeten bent om de luier te verschonen of op tijd eten te geven. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen zijn dat de kleine gewoon nog wat honger had.