Het drinken van bepaalde drankjes is verheven tot zo’n kunst dat het bijna niet meer lijkt te gaan om het drankje of de inhoud ervan – maar vooral om de sfeer eromheen. Zo’n drankje wat heel wat geschiedenis en sfeer met zich meebrengt, is bijvoorbeeld port. Wat port precies is, waar het vandaan komt, in wat voor glazen je het drinkt en op wat voor momenten je het serveert – bespreken we allemaal in dit artikel.
De geschiedenis van het drankje
Ben je benieuwd waar port vandaan komt? Port komt oorspronkelijk uit Porto, een stad in Portugal. Er zijn tegenwoordig veel verschillende gebieden waar soortgelijke wijn als port wordt geserveerd, maar wat niet aangeduid mag worden als port. Dit is vergelijkbaar met Champagne. Hoewel cava wellicht net zo lekker kan zijn als champagne, mag het geen champagne heten als het niet geproduceerd is in de champagnestreek in Frankrijk. Tegenwoordig worden wijnen die sterk lijken op port ook geproduceerd in Zuid-Afrika of Australië, maar mag dat dus niet een port wijn genoemd worden. De productie van de portwijnen vindt plaats aan de bovenloop van de rivier de Douro. Hier kun je namelijk de Dourovallei vinden, waar veel wijngaarden zijn en dus ook port gemaakt wordt. Deze wijngaarden bij de Dourovallei zijn onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst vanaf 2001.
Port: een versterkte wijn
Port is een versterkte wijn en wordt daarom ook vaak geserveerd in kleinere hoeveelheden. Omdat het een versterkte wijn is, bevat het ook meer alcohol dan normale wijn. Normale wijn heeft een alcoholpercentage tussen de 10 en 14 procent, terwijl het alcoholpercentage van port tussen de 18 en 20 procent ligt. Port drink je dan ook niet als normale wijn, maar vaak als aperitief. Een aperitief is een drankje (vaak met alcohol) wat je drinkt voorafgaand aan het eten. Port kan ook gebruikt worden als digestief, wat je juist drinkt na het eten. Ook kun je port drinken als dessertwijn. Hoe het nou precies werkt met dat versterkte alcoholpercentage? Het gistingsproces van de wijn wordt eerder gestopt, daardoor blijft er meer alcohol achter in het drankje.
Hoe drink je het?
Port drink je natuurlijk uit de daarvoor bestemde portglazen. Deze glazen hebben een hoge poot maar zijn wat kleiner in volume, zodat je niet gelijk een al te groot glas in één keer drinkt. Het gemiddelde portglas is ongeveer 15 centimeter hoog en heeft een inhoud van 190 milliliter. Je zou port ook uit grotere wijnglazen kunnen drinken, omdat in grotere glazen er wel meer zuurstof bijkomt en dit alle bijzondere en complexe aroma’s laat vrijkomen.
Cocktails
Wist Je dat je port, naast dat je het als los drankje kunt drinken, ook kunt drinken in de mix met een cocktail? Wat dacht je bijvoorbeeld van de Porto Spritz cocktail, een variatie op de Aperol Spritz cocktail? Deze maak je met aperol, port en frisdrank zoals spa rood. Genieten maar! Ook een midnight spritz is aan te raden: met port, mousserende wijn, een aardbei en wat sinaasappel. Let erop dat je het serveert met voldoende ijs.