Haaruitval: geen reden tot paniek

Schrik je ervan als je na het douchen een hoop haar door het putje ziet spoelen? Als je na het kammen of borstelen van je haardos een hoop haar in de kam of borstel achter ziet blijven? Of als je, wanneer je je handen door je haar haalt, opeens een aardige hoeveelheid tussen je vingers hebt zitten? Het is logisch dat je je hier zorgen om maakt, maar dit is lang niet altijd nodig.

Iedereen verliest haar

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: iedereen verliest dagelijks een aardige hoeveelheid haar. Hoe veel dit precies is, dat verschilt per persoon. Als gemiddelde kun je echter stellen dat ongeveer 100 haren per dag verliezen heel normaal is.

Heb je lang haar, dan valt een verloren haar veel meer op dan wanneer je je haar kort draagt. Met kort haar zal je minder snel verloren haren op de grond of op je kussen zien liggen, en ook tijdens het kammen en borstelen lijkt het haarverlies minder groot te zijn dan bij lang haar. Dit is echter niet het geval: lange haren vallen nu eenmaal meer op, en blijven gemakkelijker in je kam of borstel hangen dan korte haren.

Alle haren die je verliest, groeien in principe ook weer aan. Iedere haar op je hoofd heeft een beperkte houdbaarheid. Na een periode van groei, breekt altijd het moment aan dat een haar daarmee stopt en uit zal vallen. Na een paar maanden wordt deze vervolgens vervangen door een nieuwe haar.

Als je meer haar verliest dan normaal

Heb je het gevoel dat je meer haar verliest dan je normaal doet? Ook dat is niet meteen reden tot paniek. Bij de meeste mensen zijn er periodes in het jaar waarin het haarverlies forser is, vaak in de lente en de herfst. Ook een periode van stress of ziekte kan ervoor zorgen dat je meer haar verliest dan normaal, net als medicijngebruik of de periode na een zwangerschap. In deze gevallen geldt dat de verloren haren vanzelf weer vervangen zullen worden door nieuwe exemplaren. Dichtbij je haarlijn op je voorhoofd zie je dit vaak het best: je hebt dan van die korte ‘babyhaartjes’.

Blijft de haaruitval langer duren, en is er geen oorzaak aan te wijzen? Dan is de kans aanwezig dat het hier om een erfelijk bepaalde variant gaat, die de meeste mannen (maar ook veel vrouwen) op een bepaald moment in hun leven overkomt. In dit geval groeien de verloren haren niet opnieuw, en ontstaat er langzaam maar zeker kaalheid. Voor wie dit niet ziet zitten, kan een haartransplantatie in dat geval een uitkomst zijn. Dankzij nieuwe technieken gaat dit vrijwel pijnloos en is het resultaat over het algemeen niet van echt te onderscheiden.