Hoe kun je met je computer energie besparen? 

Het is een lastige situatie: je wilt energie besparen, maar je moet je pc elke dag gebruiken. Je kunt je computer uitschakelen wanneer deze niet in gebruik is, maar een aangesloten pc of elektrisch apparaat verbruikt, zelfs als deze is uitgeschakeld, nog steeds stand-bystroom. Als dit het geval is, hoe kun je dan precies energie besparen? Nou, door overstappen energie uit te voeren op je computer kun je in ieder geval alvast wat geld besparen op je energierekening. Vervolgens kun je bovendien met behulp van je pc energie besparen door middel van het toepassen van de onderstaande tips.

Sluit je computer af en koppel hem los

Gebruik je nog geen smart strip dan kun je je computer het beste afsluiten als je hem niet gebruikt. Zorg ervoor dat je ook je machine en de randapparatuur loskoppelt, want als je ze aangesloten laat, wordt stand-byvermogen verbruikt. Hierdoor zal je pc dus alsnog energie verbruiken, ook al maak je helemaal geen gebruik van het apparaat.

Gebruik een slimme strip

Een slimme strip is een reeks van meerdere stopcontacten in één strip, met circuits om het stroomverbruik van je gadgets te bewaken en te maximaliseren. Het kan elk apparaat elektronisch loskoppelen, zodat het geen stroom meer trekt en je energie bespaart. Door je pc en randapparatuur zoals printers en scanners op de smart strip aan te sluiten, hoef je je apparatuur niet los te koppelen als je ze niet gebruikt. De bovenstaande tip valt dan dus weg.

Pas de energie-instellingen aan

Je kunt ook minder energie verbruiken door de energie-instellingen van uw pc aan te passen. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat je harde schijf en monitor in de slaapstand gaan als ze een paar minuten niet worden gebruikt. Je kunt nog meer elektriciteit besparen door de helderheid van je scherm te verlagen aangezien je pc dan minder energie nodig heeft voor het verlichten van het beeldscherm.

Ga voor Energy Star

Energy Star is het symbool van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) voor energie-efficiëntie. Elk product dat het Energy Star-symbool verdient, levert gegarandeerd zowel kwaliteitsprestaties als energiebesparingen. Hoe meer sterren een product heeft, hoe energiezuiniger het is. Studies hebben aangetoond dat een enkele Energy Star-compatibele computer en monitor zo’n 50 euro per jaar aan elektriciteitsrekeningen kan besparen.

Koppel externe apparaten los

Apparaten die verbinding maken met je pc, zoals printers, hoofdtelefoons en webcams, verbruiken ook stroom. Daarom moet je deze apparaten loskoppelen of van je pc verwijderen wanneer je ze niet gebruikt. Maak je gebruik van een slimme strip? Dit hoef je dan dus niet te doen.

Verwijder oplader van laptop

Wanneer we onze laptops opladen, is het gemakkelijk om ze daar gewoon achter te laten en ze te vergeten. Dit overladen verslechtert uiteindelijk de batterij. Ondertussen verbruik je ook stand-bystroom als je de oplader aangesloten laat, zelfs als deze niet op je computer is aangesloten. Om energie te besparen, gebruik je een stopcontact met een timer of sluit je je oplader aan op een smartstrip.