Woonkeukens zijn niet uit de interieurbladen weg te slaan. Logisch, want wat is er nou leuker dan een keuken waarin gekookt én geleefd kan worden? Of je nu een leefkeuken in je huis wil plaatsen of je bestaande woonkeuken gaat updaten: met deze tips krijg jij jouw droomkeuken. Ook vertellen we hoe je de beste opstalverzekering voor je nieuwe keuken kiest.
Goed verzekerd in de keuken
De meeste woningbranden ontstaan in de keuken. Frituurbrand, vlam in de plan: als je even niet oplet, vliegt de boel razendsnel in de fik. Daarom is het slim om je huis goed te verzekeren tegen schade. Met een opstalverzekering is de meeste brandschade aan je keuken gedekt. Maar een inboedelverzekering is ook handig. Deze verzekering dekt de schade aan je losse spullen in huis, zoals je mooie servies en dure elektrische apparaten.
Tip 1: Maak een slimme indeling
Koken en wonen in dezelfde ruimte is natuurlijk hartstikke gezellig. Maar dan is het wel belangrijk dat de woonkeuken slim is ingedeeld. Anders loop je elkaar de hele tijd voor de voeten.
Een paar dingen om rekening mee te houden tijdens het indelen en inrichten van je leefkeuken:
- Zorg dat er genoeg zitruimte is. Als je familie of vrienden over de vloer krijgt, dan is het belangrijk dat iedereen comfortabel plaats kan nemen. Niks vervelender dan bij elk etentje steeds moeten puzzelen met stoelen en tafels. Wil je geen grotere keukentafel? Plaats dan bijvoorbeeld een hippe bar met barkrukken.
- Kies keukenapparatuur die energiezuinig en multifunctioneel is. Zoals een waterbesparende kokendwaterkraan of een combi-magnetron. Dat bespaart ruimte én onnodige verbruikskosten.
- Als je toch al flink aan het renoveren bent, dan kan het handig zijn om een groter deel van je woonkamer bij de keuken te betrekken. Hierdoor voelen de twee ruimtes meer als één geheel. Ook heb je dan bijvoorbeeld meer ruimte voor een royaal kookeiland.
Tip 2: Zorg voor genoeg opbergruimte
Hoe meer opbergruimte je hebt, hoe netter je je keuken kunt houden. Zorg daarom dat je niet alleen genoeg loopruimte hebt, maar ook genoeg opbergmogelijkheden. Bijvoorbeeld voor je zitkussens, keukengerei en voedselvoorraad. Bovenkastjes zijn tegenwoordig niet meer zo gewild. Dus pak gerust uit met extra diepe onderkasten en multifunctionele meubels, zoals een comfortabele opbergbank.
Tip 3: Vergeet de verlichting niet
Alles valt of staat met de sfeer van de keuken. Door de juiste verlichting te plaatsen kun je in no time switchen van functionele kookmodus naar gezellig dineren. Dus zorg dat je genoeg licht hebt tijdens het kokkerellen, maar vergeet ook de sfeerverlichting niet. En kies voor spots en lichten die je kunt dimmen wanneer het eten op tafel staat.