Voorkom keuzestress tijdens het woonwinkelen

Kleur, vorm, materiaal, formaat, stijl … een keur aan keuzes doen zich voor wanneer je zoekt naar nieuwe meubels of wellicht een compleet nieuwe inrichting. Wie niet wil verdwalen in het doolhof van mogelijkheden, komt beter goed voorbereid aan de start. Wij deden in onze zoektocht naar een goede woonwinkel Zutphen aan en lieten ons voorlichten bij Onstein Meubelen … daar kwamen vijf belangrijke uitgangspunten naar voren om mee te nemen in je afwegingen.

Verlies je doel niet uit het oog

Een veelgemaakte fout is om louter af te gaan op esthetiek en daarbij praktische zaken uit het oog verliezen … vergeet niet; meubels zijn oorspronkelijk ontwikkeld vanuit praktisch oogpunt. Om te zitten, op te bergen, aan te tafelen; meubels zijn allereerst gebruiksvoorwerpen. In veel gevallen is het dus van belang in beeld te krijgen wat je nu eigenlijk van een meubelstuk verlangd. En natuurlijk kan dat een trendy pronkstuk zijn. Maar zorg dat je dat helder hebt voor jezelf.

Kleurrijk of neutraal

Verschillende meubelstukken lenen zich er nadrukkelijk voor om eyecatchers van het interieur te worden. Een bank of fauteuil, maar ook bijvoorbeeld een robuuste eettafel of een prachtige kast. Je kan daarbij kiezen voor opvallende, sprekende kleuren. Het gevaar dat daarbij op de loer ligt, is dat jij en je omgeving op enig moment zijn uitgekeken op een bepaalde kleur. Kiezen voor een neutrale kleur is in dat opzicht veel veiliger en met accessoires of een kleurtje op de muur kan je prima toch kleurnuances aanbrengen die ook makkelijker te vervangen zijn.

Vorm bepaalt karakter

Het is ook verstandig je gedachten te laten gaan over de vorm van meubels die je wilt kopen. Neem een tafel; kies je bijvoorbeeld voor een ronde eettafel, dan krijgt zo’n tafel automatisch een centrale positie omdat het zich uitstekend leent om met veel mensen aan te zitten. Door het formaat in lengte en breedte zorgt het er wel voor dat er ook echt een vlakverdeling in het vertrek ontstaat. Kies je bijvoorbeeld voor langwerpig, dan is zo’n tafel optisch minder dominant aanwezig en maakt het de kamer groter … de plek waar de tafel staat, wordt dan min of meer het verlengde van de rest van de ruimte. Een goede optie dus om ruimtelijkheid te creëren.

Welk materiaal kies je?

De materiaalkeuze is meer en meer een bewustwordingsproces geworden. Voor veel mensen zijn duurzaamheid en natuurlijke materialen belangrijk in hun dagelijkse leven, wat het logisch maakt dat die ook in het interieur terugkomen. Het verklaart de opkomst van bijvoorbeeld mangohout, wat naast een exotisch karakter ook duurzaam van aard is. Een andere belangrijk trend is industrieel, waar staal wordt gecombineerd met hout of stof. Ga je voor eenheid van materialen of houd je meer van variatie? De keuze is enorm, laat je zeker ook goed voorlichten over de voordelen van de verschillende opties.

Bij welke stijl voel jij je thuis?

Je interieur is vaak de spiegel van je ziel … elke klassieke wijsgeer had het kunnen bedenken, maar je thuis voelen in je eigen huis bepaalt voor een belangrijk deel je gemoedstoestand. Natuurlijk zijn er de ‘oude vertrouwde’ stijlen klassiek, romantisch en landelijk. Waarbij je weet wat je krijgt en je eigenlijk gaat voor een veilige keuze. Maar misschien ben jij wil die persoon die graag buiten de lijntjes kleurt en verrast. Met bijvoorbeeld een prachtige design stoel in een verder basic interieur. Of met een combinatie van een industriële tafel in een ‘warme’ omgeving. Niets is fout, maar blijf wel dicht bij jezelf.

Heb je antwoord op al deze vragen? Dan heb je een mooie roadmap die je helpt bij je keuze. En dat is zeker geen overbodige keuze, want tijdens het woonwinkelen word je soms verblind door de meest verrassende opstellingen en overweldigende meubels. Laat je daar niet door afleiden en geniet; want er is niets zo leuk als de zoektocht naar jouw gedroomde interieur!