Thuiswerken zonder stress: hoe doe je dat?

Aangezien corona voorlopig nog niet het land uit is, is de kans groot dat we de komende maanden nog (deels) thuis zullen moeten werken. Voor sommige mensen is het wellicht een uitkomst aangezien je niet meer lang naar je werk hoeft te reizen, je gewoon je eigen koffie kunt drinken en je hond kunt uitlaten bijvoorbeeld! Maar voor andere mensen is het helemaal niet handig: wanneer je huis druk is en je dus geen rust kunt vinden bijvoorbeeld, is het lastig om je te concentreren.

Ook is het samenwerken met collega’s vaak een uitdaging. Op afstand goed afspraken maken, projecten plannen of bijeenkomsten reguleren kan soms lastig zijn. Dus hoe zorg je ervoor dat dit wel soepel verloopt? Wij zochten het voor je uit!

Elke dag videobellen

Veel kantoren hebben een dagelijkse bijeenkomst om de dag te beginnen en alles wat er moet gebeuren door te spreken. Laat dit vooral doorgaan, ook al werkt iedereen vanuit huis! Probeer iedere dag op een vast tijdstip een teammeeting in te plannen via Zoom bijvoorbeeld, zodat je ervoor zorgt dat je elkaar weer even spreekt, je kunt bespreken wat er moet gebeuren en je een project plannen makkelijker maakt!

Door online een project te plannen waar je met je collega’s aan kunt werken zorgt voor overzicht en makkelijke communicatie. Overleggen via video is sowieso persoonlijker dan telefonisch, en je hebt het gevoel dat je collega’s dichtbij zijn. Mochten er wat communicatieproblemen optreden op je werk, dan is dit zeker aan te raden!

Duidelijke afspraken maken

Aangezien je op kantoor zomaar even naar elkaar toe kunt lopen en dit op afstand niet mogelijk is, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je collega’s. Projecten kunnen ingewikkeld zijn, dus overzicht houden is belangrijk. De projectadministratie bijhouden kan op verschillende manieren. Een online programma zoals Prinzi dat alles bijhoudt, zoals de uren, kosten en andere aandachtspunten, kan dan een uitkomst zijn! Op deze manier hoef je er zelf niet mee bezig te zijn, zodat je tijd hebt voor andere, belangrijkere zaken.

Zorg er in ieder geval voor dat je van je collega’s weet wanneer ze wel of niet beschikbaar en bereikbaar zijn. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en voorkom je irritatie. Houd het vooral gezellig met elkaar!

Houd het leuk onderling

Zoals hierboven al genoemd was, is het belangrijk om het onderling leuk te houden met je collega’s. Iedereen gaat anders met de coronastress om, en je moet dit van elkaar respecteren. Maak bijvoorbeeld een Whatsapp groep aan waar je ook over leuke onderwerpen kunt praten, niet alleen over werk. Organiseer virtuele borrels of quizzen om het leuk te houden en doe eens moeite om een collega beter te leren kennen!

Geef elkaar vooral de ruimte, want je hebt elkaar nu juist hard nodig! Helaas is het thuiswerken voor veel mensen een behoorlijke uitdaging en merken we hier ook de uitkomsten van. Hopelijk gaat alles weer snel back to normal en hoeven we ons geen zorgen meer te maken over dit soort dingen!